Gemeente Dordrecht

Tips voor straat- en winterfeesten

Jaarlijks worden er in Dordrecht meer dan 100 straat- en winterfeesten georganiseerd. Begin november kwamen ruim 100 bewoners bijeen om gedachten uit te wisselen over de straat- en winterfeesten die zij hebben georganiseerd en om nieuwe ideeën op te doen voor de komende feesten. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe organiseren andere bewoners hun feest? Waar lopen zij tegenaan?

De gemeente Dordrecht organiseerde deze avond op verzoek van vele aanvragers. Onder leiding van Trijn en Krijn, het bekende duo van TOS (Thuis Op Straat), werden in de Compagnie nieuwe ideeën aangedragen, zoals een tropisch feest met diverse activiteiten als liaanslingeren, banaan hangen en limbo dansen. Of wat te denken van een muzikale omlijsting door de drie Toppers uit de straat, of Frans Bauer en Marianne Weber. Natuurlijk zijn ook de Jan Smits en Madonna's van harte welkom. Verder organiseerde een buurvrouw een groot feest in de tuin voor de buren die in de flats rondom haar woonden. Op een ander feest werden foto's met de namen van de nieuwe bewoners in de tent opgehangen zodat iedereen meteen wist wie zij waren. Sommige bewoners organiseren al meer dan tien jaar een straatfeest. En nog steeds doen zij dat vol enthousiasm e en plezier. De ideeën werden via het Oud-Hollandse kwartetspel met elkaar gedeeld. Het kwartet werd ter plekke samengesteld, waarbij ieder onderdeel bestond uit tips uit de praktijk.

Tips
De organisatie van een straat- of winterfeest vergt veel tijd en creativiteit. Vaak ligt die in handen van een paar bewoners uit de straat. 'Maak een mooie kaart en nodig de buurt uit om ook wat voor het feest te doen', adviseerde een van de organisatoren. Al met al was het een geslaagde avond. De aanwezigen genoten enorm van de sfeer en de vele nieuwe inzichten die op werden gedaan. Volgens Ineke van Vliet, afdelingshoofd van Wijkgericht Werken, die de straat- en winterfeesten faciliteert, vindt de gemeente Dordrecht het fijn dat de straat- en winterfeesten zo aanslaan. 'Tijdens zo'n feest leer je elkaar kennen. Je spreekt elkaar daarna veel gemakkelijker aan. Als er wat is, loop je ook gemakkelijker bij elkaar naar binnen. Dat zijn belangrijke zaken om de buurt leefbaarder en veiliger te maken.'

Meer tips en ideeën vindt u op www.dordrecht.nl/wijken onder het kopje straatfeesten. Hier kunt u ook de foto's vinden die gemaakt zijn op de bijeenkomst van 6 november.

Nieuwe ronde
Voor het komende jaar kan opnieuw een financiële bijdrage worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op www.dordrecht.nl/wijken. Onder het kopje straat- en winterfeesten kunt u het aanvraagformulier downloaden. U kunt ook een formulier opvragen via telefoonnummer (078) 639 61 42 of via straatfeesten@dordrecht.nl.