Academisch ziekenhuis Maastricht

Anders leven na bezoek aan vroege artrose poli Publicatiedatum: 12-11-2008 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst communicatie Datum: 12-11-2008

De vroege artrose poli van het Maastricht UMC+ draagt aantoonbaar bij aan de kennis van patiënten over hun aandoening. Patiënten blijken eerder te herkennen wélke handelingen klachten veroorzaken en passen hun leefwijze ook aan. Dat blijkt uit een evaluatie van de werkwijze van de vroege artrose poli.

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland. 650 duizend mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit, soms verdwijnt het helemaal waardoor de botuiteinden tegen elkaar komen te liggen. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar komt vooral voor in de knieën, heupen en handen. De belangrijkste complicaties zijn pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.

Artrose kan operatief en conservatief worden behandeld. Een operatieve behandeling is aan de orde wanneer het gaat om een ernstige vorm van artrose. Een patiënt krijgt dan bijvoorbeeld een heupprothese. Iemand met milde of matige artrose wordt zo veel mogelijk conservatief behandeld. Deze patiënten kunnen sinds twee jaar naar de vroege artrose poli van de Artrose Kliniek Maastricht, een onderdeel van de afdeling orthopedie van het Maastricht UMC+. Tijdens dit speciale spreekuur krijgen ze van een nurse practitioner, een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige, uitgebreide voorlichting over hun aandoening. Daarnaast wordt voor iedereen een risicoprofiel en een behandelplan op maat gemaakt. Hierin staan onder meer bewegingsadviezen en dieetaanwijzingen. Waar nodig wordt doorverwezen naar een diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut.

Ter evaluatie van het spreekuur ondervroeg nurse practitioner orthopedie Christel Gielen diverse patiënten, die gezien waren door haar collega Wiel Wijnen. Hieruit blijkt dat deze zeer tevreden zijn over de behandelmethode van de vroege artrose poli. Door de uitgebreide voorlichting nam hun kennis over en de bewustwording van artrose significant toe. Patiënten beseften bijvoorbeeld ineens dat bewegen belangrijk is bij artrose. De meeste ondervraagden pasten dan ook hun bewegings- en voedingspatroon aan. Sommigen veranderden ook wat in huis of in hun werkzaamheden. Verder onderzoek moet uitwijzen wat op langere termijn de effecten van vroege interventie en voorlichting door de vroege artrose poli zijn. Mogelijk leidt deze behandelmethode tot daling van het aantal artsenbezoeken.

De behandelmethode van de vroege artrose poli is een van de thema's op twee symposia die de Artrose Kliniek van het Maastricht UMC+ organiseert voor patiënten en andere belangstellenden. De belangstelling voor deze informatiebijeenkomsten op 19 november en 17 december is zo groot, dat deze inmiddels zijn volgeboekt. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.artrosekliniek.nl.