Politie Haaglanden

persberichten 12 november

Haaglanden, 12-11-2008

Fietsverlichtingcontroles

Den Haag De politie controleerde dinsdag 11 november de verlichting van fietsers bij het Centraal Station en aan de Nieuwe Parklaan. In totaal kregen 29 fietsers een boete van 20,- omdat zij reden zonder goede verlichting. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Stampij bij Haags café

Den Haag Een 67 jarige Hagenaar maakte dinsdag 11 november omstreeks 19.40 uur stampij voor de deur van een café aan de Nieuwe Parklaan. De café-eigenaar belde de politie. De agenten constateerden dat de man dronken was en hielden hem daarvoor aan. De man was eerder in het café geweest en had daar klanten lastiggevallen. De café-eigenaar zette hem eruit en vervolgens bleef de man voor de deur schreeuwen. Bij de voorgeleiding aan het politiebureau gaf de man een valse naam op. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap en het opgeven van een valse naam.

Hennep in auto, verdachten aangehouden

Den Haag Op woensdag 12 november omstreeks 03.50 uur hielden agenten op de Melis Stokelaan een 23-jarige Rotterdamse automobilist staande voor een verkeerscontrole. Op het moment dat de agenten de bestuurder aanspraken, roken zij een sterke henneplucht. De inzittenden twee Haagse mannen van 17 en 27 jaar en de auto werden gecontroleerd op grond van de Opiumwet. In de auto troffen agenten snoeischaren aan en in de kofferbak zes vuilniszakken met hennep. Twee van de verdachten gingen er vandoor, maar konden na korte tijd worden aangehouden. Alle drie zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De auto en de hennep zijn in beslag genomen.

Jongen aangehouden met nepvuurwapen

Den Haag Twee in burger geklede agenten zagen dinsdag 11 november omstreeks 19.45 uur een 15-jarige Haagse jongen over het voetpad van de Beresteinlaan fietsen. Toen zij hem hierop aanspraken, zagen zij dat op de fiets geen standaard slot zat. Na controle bleek dat het framenummer was verwijderd. De jongen werd hierop aangehouden voor diefstal cq. heling van de fiets. Aan het politiebureau troffen de agenten tijdens de insluitingsfouillering in zijn binnenzak een vuurwapen aan. Het bleek te gaan om een nepvuurwapen dat niet van echt te onderscheiden is. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

600 Euro boete na snelheidsovertreding

Leidschendam Een 24-jarige automobilist uit Brussel reed dinsdag 11 november om 22.15 uur met hoge snelheid over de Rijksweg A4. Politieagenten constateerden dat de man met een snelheid van 170 km per uur reed, terwijl 100 km/u het maximum is. De volgende rit was naar een betaalautomaat, waar de Belg een bedrag van 600 euro pinde om zijn boete te kunnen voldoen. Het rijbewijs van de Belgische automobilist werd ingevorderd.

Twee quads in beslaggenomen

Leidschendam De politie nam dinsdag 11 november omstreeks 14.45 uur in de wijk Prinsenhof twee quads in beslag. Na meldingen van omwonenden dat jongeren aan het crossen waren op de Prins Johan Willem Frisolaan stelde de politie een onderzoek in. De bestuurders reden hard weg om een controle te voorkomen. Eén van hen liet zijn quad achter en ging te voet verder. De ander, een 18-jarige Leidschendammer, kon worden aangehouden. Hij kreeg aan het politiebureau twee bekeuringen (geen kenteken, geen verzekering) uitgereikt. De officier van justitie neemt op korte termijn een beslissing of het beslag op de beide voertuigen gehandhaafd blijft.

Weigerachtige bestuurder

Rijswijk Politieagenten zagen woensdagochtend 12 november om 02.00 uur een 25-jarige automobilist over de Prinses Beatrixlaan rijden. De man had de gehele rijbaan nodig en gebruikte beide rijstroken. Nadat agenten de man aanspraken, bleek dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij moest mee naar het bureau voor een blaastest, maar weigerde elke vorm van medewerking. Agenten namen daarop het rijbewijs van de man in beslag. Hij mag voorlopig niet autorijden totdat de officier van justitie een beslissing heeft genomen over zijn rijbewijs.

Auto contra scooter

s-Gravenzande Een 34-jarige automobilist botste dinsdag 11 november om 15.20 uur tegen een 16-jarige scooterrijdster uit Ter Heijde. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Rederijkerslaan met de Gasthuislaan. Het meisje raakte daarbij gewond. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis met o.a. beenletsel. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Auto botst op poller

Schipluiden Een 51-jarige automobilist botste dinsdag 11 november om 19.00 uur tegen een verkeerspoller in de Rotterdamseweg. De man dacht dat hij achter een andere auto kon doorrijden. Op het moment dat de man de poller passeerde, kwam deze echter weer omhoog. De auto van de man raakte hierdoor aan de onderkant beschadigd. Een takelwagen moest de auto wegslepen.

Beginnend bestuurder op de bon

Pijnacker Surveillerende agenten controleerden woensdag 12 november een 23-jarige Rotterdammer op de Meidoornlaan. Omstreeks 00.40 uur zagen de agenten de man rijden en gaven hem een stopteken. Tijdens de controle bleek dat hij teveel gedronken had waarop de agenten hem aanhielden. Op het politiebureau blies de beginnend bestuurder 120 ugl. Hij kreeg ene proces-verbaal en een rijverbod van een uur. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Dat is mijn scooter!

Delft Een 17-jarige Rijswijker herkende op een foto op een website zijn scooter die op zaterdag 8 november was gestolen. Groot was zijn verbazing toen hij plotseling op een website een foto zag van een jongen op zijn scooter. Via-via achterhaalde de Rijswijker de gegevens van de jongen op de foto, een 16-jarige Delftenaar. De Rijswijker legde zelf contact met de Delftenaar die hem vertelde dat de scooter in een kelderbox van een 14-jarige Delftse vriend van hem stond. Toen de Rijswijker bij de kelderbox aan het Poptahof zijn scooter herkende, belde hij direct de politie. Die hield de 14-jarige aan. De 16-jarige jongen van de foto ging vrijwillig mee naar het bureau voor het afleggen van een verklaring. Al snel bleek dat beide jongens als verdachte konden worden aangemerkt waarop ook de 16-jarige werd aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder.

Minderjarige probeert fiets te stelen

Delft Een 13-jarige Delftenaar werd dinsdag 11 november aangehouden omdat hij omstreeks 15.30 uur op de Eliza Dorusstraat had geprobeerd een fiets te stelen met een valse sleutel. De jongen werd in de omgeving aangehouden. Zijn ouders werden in kennis gesteld. De jongen kreeg een HALT-verwijzing en mocht met zijn oudere broer weer mee naar huis.

Verkeersruzie op snelweg

Delft Twee mannen kregen het dinsdag 11 november met elkaar aan de stok toen de één de ander geen voorrang verleende bij het invoegen op de snelweg A13. Een 28-jarige Rotterdammer wilde omstreeks 16.30 uur invoegen vanaf de oprit van een tankstation. Naar zijn mening kreeg hij daarvoor niet de ruimte van een 22-jarige vrachtwagenchauffeur uit Pijnacker. De mannen kwamen met elkaar in botsing en plaatsten hun voertuigen op de vluchtstrook om de aanrijding af te handelen. Hier ontsond een ruzie waarbij de Rotterdammer de vrachtwagenchauffeur een klap op zijn oog gaf. De man werd voor controle van zijn oog naar het ziekenhuis vervoerd. De Rotterdammer werd aangehouden en kreeg op het bureau een proces-verbaal voor mishandeling.

Hotelgast vernielt inboedel

Delft Een 39-jarige Finse gast van een hotel aan de Breestraat werd woensdag 12 november aangehouden nadat hij twee lampen en een monitor vernielde. De man kwam omstreeks 00.30 uur bij het hotel aan en was verontwaardigd omdat hij, gezien het late tijdstip, moest aanbellen. Aangezien de man niet van plan was te wachten tot de deur voor hem geopend werd, drong hij via het raam het hotel binnen en werd furieus omdat er niemand bij de incheckbalie voor hem klaar stond. Hierop gooide hij de twee lampen en de monitor op de grond. De politie werd gebeld en agenten hielden de Fin aan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Bromfiets rijdt 21 km/u te hard

Zoetermeer Tijdens een bromfietscontrole op de Osijlaan controleerde Politie Haaglanden dinsdag 11 november tussen 07.50 uur en 09.10 uur in totaal 56 bromfietsen. In 14 gevallen werd een bekeuring uitgeschreven voor verschillende gebreken, waarvan in drie gevallen de bromfiets na herstel van de technische gebreken opnieuw gekeurd moet worden. Eén bromfiets bleek 21 km/u te hard te kunnen rijden: 66 km/u in plaats van de toegestane 45 km/uur. Het kentekenbewijs werd ingevorderd en kan door de 16-jarige eigenaar worden opgehaald wanneer zijn bromfiets weer de normale maximum snelheid heeft.

Zakkenrolsters aangehouden

Zoetermeer De politie hield dinsdag 11 november omstreeks 11.00 uur twee 18-jarige zakkenrolsters aan nadat zij bij een speelgoedwinkel aan de Amsterdamstraat de portemonnee van een 61-jarige vrouw uit Waddinxveen uit haar tas hadden weggenomen. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de vrouwen bij twee andere gevallen van zakkenrollen die eveneens dinsdagmorgen plaatsvonden. Tegen beide dames zal proces-verbaal opgemaakt worden.