Gemeente Pekela


Van Hangplek naar Woon- en Werkplek: Wonen met Kansen

Jongerenproject NEON en woningcorporatie Acantus Groep starten in 2009, voor een periode van drie jaar, met het pilotproject Wonen met Kansen. Dit gezamenlijke initiatief zal in eerste instantie worden uitgevoerd in de gemeenten Reiderland en Pekela.

De twee gemeenten waar het Jongerenproject NEON al jaren actief is. `Wonen met Kansen' combineert het wonen met een verplicht werkleer-traject en coaching voor jongeren van 18 tot 25 jaar.

Stabiele en veilige woonplek

De ervaring bij NEON leert dat veel jongeren de stap naar een (vervolg)opleiding of een betaalde baan niet maken, omdat ze geen stabiele en veilige woonplek hebben. Hierdoor worden opleidingen niet afgemaakt en is het hebben van werk vaak niet haalbaar.

Om aan dit project invulling te kunnen geven, huurt NEON in totaal tien woningen van Acantus. Vijf woningen in de gemeente Reiderland en vijf in de gemeente Pekela. Per gemeente zal één van de woningen als kantoor worden ingericht.

De beoogde jongeren tekenen een contract met NEON, waardoor ze voor de periode van ongeveer een jaar onder begeleiding wonen en een start-/ en arbeidskwalificatie (een MBO 2 of Havo diploma) kunnen behalen. Dit houdt onder andere in dat de jongeren zich allerlei vaardigheden eigen gaan maken, om zo beter te leren op eigen benen te staan. Voorbeelden van deze vaardigheden zijn: het voeren van een huishouding, plannen en beheren van financiën, sociale vaardigheden, gezondheid, dagbesteding en zingeving.

Perspectief

Na het goed afsluiten van het eerste jaar, kunnen de deelnemende jongeren elders een woning huren van Acantus en worden ze nog een jaar begeleid door NEON. Na ongeveer twee jaar wordt verwacht dat er voldoende perspectief is voor de jongeren middels het hebben van werk en/of het volgen van onderwijs en een door Acantus gegarandeerde woning. In totaal kunnen 16 jongeren gebruik maken van `Wonen met Kansen'. Het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeenten Reiderland en Pekela, de Provincie Groningen, Acantus Groep en diverse fondsen.

Het project, met als insteek Wonen - Leren - Werken, heeft een hoge prioriteit bij Provincie Groningen, welke vertaald is in het beleidsprogramma `Jong in Groningen'. De deelnemende gemeenten zien het project als één van hun beleidsinstrumenten om jongeren toe te leiden naar de arbeidsmarkt.

Acantus levert een bijdrage om jongeren de mogelijkheid te bieden hun zelfstandigheid op een positieve manier te kunnen ontwikkelen.