Gemeente Assen


12-puntenplan voor vrijwilligersbeleid

Assen, 12 november 2008

"Vrijwilligers maken het verschil"is de titel van het nieuwe vrijwilligersbeleid 2009-2012. Vrijwilligers en hun organisaties leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid en levendigheid van de stad. De gemeente onderstreept het belang hiervan met een een 12-puntenplan, dat inspeelt op de behoefte van Asser vrijwilligers.

De afgelopen maanden heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de ondersteuningsbehoefte van het Asser vrijwilligerswerk. Een groot aantal vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers zijn daarbij benaderd. De uitkomsten, adviezen en suggesties van het onderzoek zijn de basis geweest voor het nieuwe vrijwilligersbeleid. De komende twee jaar zal gewerkt worden met een 12-puntenplan.

Een belangrijke nieuwe maatregel is een collectieve verzekering. In principe is de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk voor haar vrijwilligers en dus verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. Niet alle vrijwilligersorganisaties hebben dit echter goed geregeld. Het nieuwe beleid wil daarin ondersteunen. Een andere maatregel is 'deregulering'. Minder regels en administratieve lastenverlichting voor burgers en bedrijven zorgen ervoor dat het vrijwilligerswerk gemakkelijker wordt gemaakt. En de motivatie van de vrijwilligers wordt daarmee groter. Ook wil de gemeente voorzien in de behoefte aan PR-advies en middelen.

Uiteraard geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld: op 20 en 21 maart doet Assen weer mee aan MADD (Make a Difference Day). Dit jaarlijks terugkerend groot landelijk evenement stimuleert iedere keer weer tienduizenden Nederlanders om vrijwilligerswerk te doen en daarmee kennis te maken.

Vrijwilligers vormen een essentieel onderdeel van onze lokale gemeenschap. Uit het laatste leefbaarheidonderzoek (2008) blijkt dat 37% van de Assenaren zich vrijwillig inzet. Daarmee zit Assen ruimschoots boven het landelijke niveau.