Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Meerkostenregeling kampt met problemen in de afbakening

Vanavond discussieert de Kamer over het Wetvoorstel tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Aan de vooravond van het debat blijkt dat de problemen met de afbakening nog niet zijn opgelost. Veel chronisch zieken en gehandicapten dreigen hun toeslag mis te lopen. De CG-Raad heeft het kabinet daarom gevraagd om voor deze groep met een noodoplossing te komen.

De CG-Raad heeft het kabinet er al vaak op gewezen, dat de afbakening van de nieuwe meerkostenregeling problemen oplevert. De afbakening vindt namelijk plaats op basis van zorggebruik. Dat wil zeggen: om de doelgroep te vinden worden o.a. bestanden gebruikt van AWBZ-zorg, fysiotherapie, bepaalde medicijnen (de fkg-middelen) ziekenhuisopnames en revalidatie. Deze mensen krijgen dan de vaste toeslagen van 300 tot 500 euro.

Veel afvallers

Het probleem is echter dat zorggebruik geen goede indicatie geeft van de gemaakte meerkosten. Grote groepen mensen met een chronische ziekte of handicap zitten niet in de gebruikte bestanden. Dit geldt bijvoorbeeld voor:


* mensen met reuma

* spierziekten

* zeldzame aandoeningen

* mensen die gebruik maken van speciale hulpmiddelen
* mensen die gebruik maken van een rolstoel.

Tussenoplossing

De CG-Raad heeft het kabinet en de Kamer nogmaals op deze problemen gewezen. Daarbij is voor een tijdelijke oplossing gepleit voor mensen die thans nog buiten de toeslagregeling vallen. Namelijk: handhaving van het chronisch zieken forfait in de huidige fiscale regeling (BU). Mensen met meerkosten boven een bepaald bedrag - die nu dreigen af te vallen - kunnen zo alsnog worden gevonden. Dit is voor de CG-Raad echter niet meer dan een tussenoplossing. De CG-Raad wil dat in de toekomst de afbakening verbeterd wordt op grond van indicatoren die wel inzicht geven in de reële meerkosten. De doorontwikkeling op grond van ICF biedt hiervoor aanknopingspunten.

Inkomenseffecten

Het kabinet heeft op 7 oktober enkele honderden miljoenen extra voor de Wtcg vrijgemaakt. Hiermee kunnen een flink deel van de voorspelde negatieve inkomenseffecten worden voorkomen. Volgens de laatste Nibud- berekeningen geld dit niet voor alle huishoudens. (Zie daarvoor de bijlage.) De CG-Raad heeft de Kamer gevraagd om hierin haar verantwoordelijkheid te nemen.

Waarom is een goede regeling zo belangrijk?

Uit onderzoek van o.a. het Nibud is bekend dat de gemiddelde meerkosten van mensen met een chronische ziekte of handicap gemiddeld 2500 euro per jaar bedragen. Via de Wtcg kunnen ze een deel van die kosten terugkrijgen. Dit is absoluut nodig, omdat hun inkomen gemiddeld lager is dan van de rest van de bevolking. Van de mensen met zware beperkingen heeft zelfs 40% een inkomen rond het bestaansminimum.

Meer informatie


* Nibud-rapport 'Koopkrachtberekeningen WTCG', 10 november 2008 (pdf-bestand)

* Brief van de CG-Raad aan de leden van enkele Vaste Kamercommissies over de WTCG (pdf-bestand)

(Geplaatst: 12 november 2008)

---