Waterschap Roer & Overmaas


inwoners Beek voor open Keutelbeek

Groot draagvlak onder inwoners Beek voor open Keutelbeek

Dinsdag 11 november hebben de gemeente Beek en Waterschap Roer en Overmaas de resultaten gepresenteerd van het draagvlakonderzoek over de uitgewerkte plannen voor het openmaken van de Keutelbeek. Maar liefst 90% van de ondervraagden vindt dat de waterproblematiek in Beek moet worden bestreden. Een ruime meerderheid is voor het open maken van de Keutelbeek.

De helft van de respondenten (47%) vindt dat dit moet gebeuren door het aanleggen van buffers in het landelijk gebied in combinatie met het openmaken van de Keutelbeek.

Het draagvlakonderzoek is in opdracht van de gemeente Beek en Waterschap Roer en Overmaas door onderzoeksbureau Etil uit Maastricht uitgevoerd.
Alle bewoners aan het traject van de Keutelbeek hebben op 26 september een enquête in
de brievenbus ontvangen. Daarnaast kreeg ook een groot aantal andere inwoners van de gemeente steekproefsgewijs het onderzoek thuisgestuurd. In totaal zijn er 885 huishoudens aangeschreven en zijn er 456 enquêtes ingevuld en geretourneerd. Dit betekent dat de respons 53 % bedraagt, wat volgens onderzoeksbureau Etil zondermeer goed te noemen is voor een schriftelijke vragenlijst.

Meerderheid
Een ruime meerderheid is voor het open maken van de Keutelbeek. Een kwart van de bevolking (26%) vindt dat het vergroten van de riolering de beste oplossing is. 20% van de respondenten vindt beide oplossingen aantrekkelijk. Er bestaat dus een groot draagvlak (70%) onder de inwoners van de gemeente Beek voor het openmaken van de Keutelbeek.

Een ruime meerderheid van de inwoners van Beek (54%) staat positief tot zeer positief tegenover het uitgewerkte plan voor het openmaken van de Keutelbeek. Ook de bewoners die aan het tracé van de Keutelbeek wonen zijn in meerderheid (51%) positief tot zeer positief. Slechts een kwart van de Beekse bevolking (25% staat hier afwijzend tegenover. Bij de bewoners langs het tracé is dat percentage 35%.

Onder de inwoners die langs het tracé van de Keutelbeek wonen, bestaat een duidelijke voorkeur voor de `stedelijke' variant door de straten van Beek, terwijl onder de overige inwoners een lichte voorkeur bestaat voor de `landelijke' variant, die door de achtertuinen in De Stegen en de weilanden in Neerbeek loopt.

De uitkomsten van het draagvlakonderzoek worden samen met de uitgewerkte plannen op 11 december a.s. voorgelegd aan de gemeenteraad van Beek. De raad zal dan een besluit nemen over het al dan niet uitvoeren van de plannen. De plannen worden ook nog voorgelegd aan het algemeen bestuur van Waterschap Roer en Overmaas. Meer informatie over het project kunt u vinden op www.waterleeftinbeek.nl