Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 11 november 2008

Amsterdams bedrijfsleven gaat files aanpakken

Bijna twintig grote bedrijven en instellingen hebben het convenant Mobiliteitsmanagement Regio Amsterdam ondertekend tijdens het derde ondernemersontbijt van VNO-NCW Regio Amsterdam op 11 november. Zij willen het aantal autokilometers in de spits met 10 procent verminderen in de periode 2008 - 2012. Die doelstelling is ambitieuzer dan de 5 procent van de landelijke Taskforce Mobiliteit.

Tot de ondertekenaars van het convenant Mobiliteitsmanagement Regio Amsterdam behoren: Luchtvaartsector KLM en Schiphol ICT- en Telecom bedrijven Cisco, HP, IBM, KPN, Microsoft en Vodafone Energiebedrijf Nuon
Uitzendbureau Randstad
Banken ABN-AMRO, Fortis, ING en Rabobank Overheid Gemeente Amsterdam en Vrije Universiteit

De bedrijven en instellingen behoren tot koplopers die door Uri Coronel, voorzitter VNO-NCW Regio Amsterdam zijn gemobiliseerd. De verwachting is dat de komende maanden veel meer bedrijven zich zullen aansluiten bij de strijd tegen de files. Via mobiliteitsmanagement zullen deze werkgevers hun medewerkers stimuleren de auto te laten staan tijdens spitsuren.

Anders betalen voor mobiliteit
Het Amsterdamse bedrijfsleven maakte op 11 november ook bekend dat het de proef 'anders betalen voor mobiliteit' wil steunen en ervoor zal zorgen dat duizend medewerkers hieraan gaan meedoen. Deze proef zal halverwege 2009 in de regio Amsterdam van start gaan en moet de weg vrij maken voor rekeningrijden dat verkeersminister Eurlings in 2012 wil invoeren. Daarnaast heeft het Amsterdamse bedrijfsleven de ambitie om op korte termijn vierduizend automobilisten uit de spits te halen op rijksweg A1. Vanaf 1 januari 2009 worden namelijk extra verkeersopstoppingen verwacht vanwege de wegwerkzaamheden die dan aan de Muiderbrug starten. Vierduizend automobilisten van de weg halen staat gelijk aan een reductie van 25 procent.