Gemeente Oirschot

Samenvatting opiniërende raadsbijeenkomst 4 november

Op dinsdag 4 november vond er een opiniërende raadsvergadering plaats over de nota Jeugdbeleid. Hieronder leest u een korte samenvatting van deze vergadering.

Mening van:

CDA

CDA kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. CDA vindt dat de ontwikkeling van het jongerenwerk goed in de nota is neergezet. Wat betreft de nota heeft het CDA de volgende aandachtspunten:


- Licht-pedagogische hulpverlening aan verenigingen: kijk goed naar datgene dat verenigingen nodig hebben, het moet misschien een meer algemene ondersteuning zijn richting het verenigingsleven.


- De ontwikkeling CJG's is vanuit het Rijk opgelegd aan de individuele gemeentes, het is erg ambitieus om dit in het lokale jeugdbeleid op te nemen.


- Het Jongerenpanel moet zich blijven vernieuwen, blijf zoveel mogelijk aansluiten bij de groep van 13 tot 20 jaar. Hier ligt een duidelijke taak voor het Jongerenpanel.


- Evenementen: het is een goede zaak dat de gemeente evenementen voor de jeugd wil ondersteunen. Houd er wel rekening mee dat er vaak belemmeringen zijn om evenementen te organiseren (zoals vergunningen). Probeer als gemeente deze belemmeringen zoveel mogelijk te beperken.


- De fractie vraagt aandacht voor de speelplekken voor de doelgroep 10-15 jaar. Zorg ervoor dat de speelplekken goed aansluiten bij de bewuste doelgroep.

VVD

VVD kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. Wel heeft de fractie de volgende opmerkingen:


- De fractie vindt de nota ambitieus en pleit daarom voor een evaluatiemoment, bij voorkeur halverwege de beleidsperiode (na 2 jaar).


- De fractie wil graag de toezegging dat Jongerencentrum De Ramblaz op de huidige locatie gehuisvest kan blijven.

Van der Heijden- Maas

Fractie van der Heijden/ Maas kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. De fractie benadrukt dat er vele positieve ontwikkelingen in de gemeente gaande zijn die ook mogen worden benoemd, zoals de Jongerenplekplekken.

DGM

DGM kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. Wel heeft de fractie nog de volgende aandachtspunten:


- Blijf aandacht hebben voor de vrijwilligers binnen de verenigingen, ook zij moeten voldoende ondersteuning krijgen.


- Het is belangrijk de bevoegdheden van het Jongerenpanel goed te omschrijven (bijvoorbeeld m.b.t. de toewijzing van kamers aan jongeren door het Woningbedrijf).


- De nota is erg ambitieus. Voorkom een overkill aan informatie. Landelijk en ook vanuit de regio is er veel informatie beschikbaar m.b.t. opvoeden en opgroeien. Maak hier gebruik van, vind het wiel niet steeds zelf uit.


- Houd in de gaten dat het geld in de uitvoering op de juiste plek terecht komt (bij activiteiten voor ouders en jongeren), voorkom bureaucratie.

PvdA

PvdA kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. De fractie merkt op dat de nota inhoudelijk gezien een goed stuk is. De fractie vindt het prettig dat er ook SMART-doelen zijn geformuleerd. Ook het proces rondom de totstandkoming van het jeugdbeleid is goed gemanaged.

De fractie heeft de volgende aandachtspunten:


- Ook de PvdA is voorstander van een evaluatiemoment m.b.t. het nieuwe jeugdbeleid.


- Zoek m.b.t. de ontwikkeling van een CJG zoveel mogelijk de samenwerking op met buurgemeenten, bijvoorbeeld in Kempenverband.

Dorpsvisie

Dorpsvisie kan zich vinden in de Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. De fractie heeft de volgende aandachtspunten:


- Tekort aan speelveldjes: de fractie sluit zich aan bij het CDA.


- Verantwoord alcoholgebruik: hiervoor was eerder een werkgroep opgericht. De fractie wil worden geïnformeerd over de status van deze werkgroep.


- De fractie brengt twee brieven van inwoners van de gemeente Oirschot onder de aandacht.


- De fractie pleit er voor om de uitvoering van het jongerenbeleid zo simpel mogelijk te houden.


- Ook Dorpsvisie is voorstander van een evaluatiemoment.

Conclusie Voorzitter:

Algemeen: De fracties kunnen zich vinden in de nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012. Op 25 november wordt het stuk ter besluitvorming aan de Raad voorgelegd. Alle fracties geven aan met de nota in te stemmen.

Daarnaast wordt aan de fracties toegezegd dat over twee jaar een evaluatie van het jeugdbeleid plaatsvindt. Bij het schrijven van dit verslag is inmiddels duidelijk dat een dergelijke evaluatie al in de nota is opgenomen (zie hoofdstuk 7, onderdeel d): "In de periode van november 2010 tot maart 2011 (halverwege de planperiode) evalueren we de nota en de uitvoering ervan. Bij de evaluatie kijken we of de in het actieplan opgenomen onderdelen werkelijk uitgevoerd zijn of worden, welke effecten de acties hebben, of de financiële middelen toereikend zijn of dat er misschien meer middelen nodig zijn enz. Op basis van de evaluatie stellen we daar waar nodig het beleid bij. "

De Raad wordt op de hoogte gehouden.

Daarnaast maakt het College zich er hard voor dat De Ramblaz op de huidige locatie gehuisvest kan blijven.

Tekstuele aanpassingen:

geen

Afspraken/verdere procedure:

De Nota Integraal Jeugdbeleid 2009-2012, leggen we op 25 november ter besluitvorming voor aan de Raad.