Gemeente Moerdijk


12-11-2008: Energiemarkt in Torenveld/Krooswijk een succes!

Op dinsdagavond 4 november is de informatiemarkt Energie Besparen op basisschool De Regenboog in Zevenbergen druk bezocht door jong en oud. Er waren ruim 180 bezoekers. De bezoekers zijn zeer tevreden weer de deur uitgegaan.

Beloning voor bezig zijn met energie besparen
Wethouder W. Vissers, portefeuillehouder milieu, heeft de energiemarkt geopend met het uitdelen van energiekwartetten aan de kinderen van de basisscholen De Arenberg en De Regenboog. Van elke school waren 3 leerlingen uitgekozen met het mooiste werkstuk. Dit waren Marloes, Kelly en Daniël van de Regenboog en Sidney, Jim en Esmeralda van de Arenberg. Eerder die dag heeft de gemeente alle kinderen van groep 7 en 8 op school al voorzien van een energiereep om hun inspanningen rond energie besparen te belonen.

De bewoners van Zoetendaal 18, hebben een energiebesparingspakket gekregen, omdat zij de flyer voor het raam had gehangen die de informatiemarkt aankondigde.

Tijdens de informatiemarkt zijn TIPS op het gebied van energie besparen door de bezoekers genoteerd en opgehangen. De beste tien TIPS worden op de gemeentelijke website gezet en beloond met een spaarlamp. De winnaars zijn:

10 BESTE ENERGIETIPS VAN BEZOEKERS VAN DE ENERGIEMARKT
1. collectieve inkoop van zonnepanelen (W. Blom)
2. meer buitenspelen en TV uit! (Loïs en Stefanie)
3. tijdklok vóór oude CV-pomp zetten (Beljaars)
4. straatverlichting s nachts minder; voorbeeld 2 lampen overslaan (Julia van Loon)

5. overgordijnen op tijd dicht

6. zet de CV een graadje lager

7. alle energierijke apparaten na gebruik en bij verlaten van het huis uitzetten (S. Michorius)

8. radio, TV UIT en NIET op standby. (R. Andrea)
9. volle wasmachines draaien en iets lagere temperatuur
10. de was BUITEN drogen.

Energieproefjes
De groepen zeven en acht van de basisscholen De Regenboog en De Arenberg zijn de afgelopen weken intensief bezig geweest met het energieproject "Natuurlijk Energie". Gemeente Moerdijk heeft dit scholenproject samen met een speciaal aangepaste lesbrief gratis beschikbaar gesteld in het kader van de wijkactie Energie Besparen in Torenveld / Krooswijk.

De opdrachten uit de lesbrief zijn zowel op school als thuis uitgevoerd. De leerlingen hebben samen met hun ouders gekeken wat zij in huis nog konden doen aan energie besparen. Hier hebben zij affiches over gemaakt. Op de informatiemarkt waren de affiches te zien.

Informatiekraampjes
Bij de verschillende informatiekraampjes hebben de bezoekers alle mogelijke vragen gesteld, zoals: Hoe lang duurt het voordat ik zon verwarmingsketel heb terug verdiend?

Wat kan ik het beste het eerst aanschaffen als ik energie besparende maatregelen aan mijn huis wil uitvoeren? Wat bespaar je nou eigenlijk met dubbel glas? Wat hebben jullie als woningcorporatie aan energiebesparende maatregelen uitgevoerd aan onze huizen? Wat kunnen wij zelf nog doen? Hoeveel scheelt het nou als ik een verwarmingketel huur in plaats van koop? Wat betekent een energielabel voor mijn huis? Wordt het dan meer waard?etc, etc.

Advies op maat
Vele bezoekers hebben een advies op maat gekregen via het bespaarloket op internet. Door de website www.brabantbespaart.nl te bezoeken kon men een vragenlijst doorlopen, waarna een advies voor je eigen huis werd getoond. Op de website is ook alles te vinden over subsidie voor toepassing van energiebesparende maatregelen aan het huis.

Zeer informatief!
Uit de verschillende opmerkingen van bezoekers van de informatiemarkt bleek dat zij het zeer informatief vonden: "Voor mij zijn een aantal dingen een stuk duidelijker geworden"; "Ik ben blij met mijn gratis spaarlamp. "Dat vond ik een goed initiatief!"; "Mijn kind heeft mij en mijn man aan het denken gezet". "Energie besparen doe ik ook voor de toekomst van mijn kind!"; "We hebben een energiemeter te leen gekregen van de gemeente". "Ik ben benieuwd of dat nieuwe apparaat dat ik heb gekocht echt weinig energie gebruikt".