Zeldzame storm in Jemen leidt tot overstromingen 12 november 2008, Jemen - Ongeveer 650.000 mensen zijn eind oktober slachtoffer geworden van overstromingen na een zeer zeldzame tropische storm in het oosten van Jemen. Vooral de provincies Hadhramout en Al-Mahrah zijn zwaar getroffen. Huizen, landerijen en gewassen hebben ernstige schade opgelopen en vee is omgekomen. "We verkeren in een noodsituatie", zegt directeur Aboudou Karimou Adjibadé van het Unicef-kantoor in Jemen.

Kinderen waden door de straten van Mukalla in de provincie Hadhramout. Foto: Unicef Jemen/2008 Kinderen waden door de straten van Mukalla in de provincie Hadhramout. Foto: Unicef Jemen/2008

Tropische stormen zijn zeldzaam in deze regio. Adjibadé schrijft het ontstaan van de storm toe aan de effecten van de klimaatverandering. "De schade is groot, omdat deze regio niet is ingespeeld op overstromingen", verklaart hij. Jaarlijks valt er in Jemen hooguit een paar centimeter regen. De meeste huizen, die gemaakt zijn van modder, werden door het water weggespoeld.

De Verenigde Naties vragen de internationale gemeenschap om 11,5 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) om de circa 650.000 mensen die lijden onder de gevolgen van de storm te kunnen helpen.

Tienduizenden kinderen en hun families zijn door de tropische storm getroffen. Foto: Unicef Jemen/2008
Tienduizenden kinderen en hun families zijn door de tropische storm getroffen. Foto: Unicef Jemen/2008

Het gaat om hulp op het gebied van voedsel, schoon water, hygiëne, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en onderdak. Deze hulp zal minimaal twee en maximaal zes maanden nodig zijn. Alleen de voedselhulp zal langer moeten doorgaan, omdat de volgende oogst pas in april 2009 wordt verwacht. Unicef heeft van het gevraagde bedrag 2,5 miljoen dollar nodig (bijna 2 miljoen euro).

Unicef verleent op dit moment noodhulp aan de bevolking in Jemen. Ze zorgt onder meer voor watertanks, jerrycans, dekens en artikelen voor persoonlijke hygiëne.