Gemeente Langedijk


12 november 2008

Gemeente: stedenbouwkundig ontwerp Twuyverhoek voldoet

Het stedenbouwkundig ontwerp van de nieuwe woonwijk Twuyverhoek in Sint Pancras wijkt niet af van vergelijkbare nieuwe wijken elders in Nederland. De gemeente is dan ook niet bereid om mee te werken aan het voorstel van een aantal bewoners om de drie resterende vrije kavels om te zetten in openbaar groen.

Met advertenties in onder andere `Langedijk informeert' en het `Langedijker Nieuwsblad', maakte de gemeente twee maanden geleden duidelijk dat voor drie vrije kavels in Twuyverhoek nog kopers worden gezocht. In de rug gesteund door de Vereniging Dorpsraad Sint Pancras, was de bekendmaking voor een aantal inwoners van Twuyverhoek aanleiding om schriftelijk op een bestemmingswijziging aan te dringen. `Omdat er in de wijk meer woningen staan dan nodig was, is de groenvoorziening minimaal', menen de Twuyverhoekers, die er aan toevoegen dat de speelvoorzieningen voor kinderen in de jongste woonwijk van Langedijk `aan de magere kant' zijn. Door de drie resterende vrije kavels om te zetten in openbaar groen neemt het batig saldo weliswaar met circa EUR 0,9 miljoen af, aldus de bewoners, maar daar staat meer woongenot voor jong en oud tegenover.

Acht speelplekken
Het college heeft eind oktober echter besloten geen gehoor te geven aan het verzoek om de grondexploitatie te herzien en het stedenbouwkundig ontwerp aan te passen. Met een woningdichtheid van 26 woningen per hectare, acht speelplekken en een `openbaar groenpercentage' van twaalf procent, wijkt Twuyverhoek volgens het college niet af van vergelijkbare nieuwe woonwijken elders in Nederland. `Bovendien dient de besteding van middelen uit een batig saldo op de grondexploitatie weloverwogen en in een gemeentebreed perspectief afgewogen te worden,' aldus het college. `Het voorstel van de bewoners van Twuyverhoek sluit hier niet bij aan.'

Verspreid door Twuyverhoek liggen 41 vrije kavels, waarvan er tot dusver 38 zijn verkocht. De drie resterende kavels hebben een gezamenlijk oppervlakte van 1.523 m2. Inclusief BTW kost de goedkoopste kavel EUR 263.658.