Gemeente Langedijk


12 november 2008

Verkeersbrigadiers staan er voor de kinderen van Langedijk

De tientallen verkeersbrigadiers die er in Langedijk voor zorgen dat basisscholieren veilig kunnen oversteken, worden regelmatig geconfronteerd met gevaarlijk rijgedrag van zowel fietsers als automobilisten. Marieke Henselmans doet een beroep op hun gezond verstand. "We staan er niet voor onszelf, maar voor de schoolgaande kinderen van Langedijk," benadrukt ze. "Het gaat om hún veiligheid."

Henselmans is zelf verkeersbrigadier bij katholieke basisschool Duizend Eilanden in Noord-Scharwoude. Dankzij haar en zeventien andere vrijwilligers kunnen de kinderen van deze school een paar keer per werkdag veilig het zebrapad over de drukke Voorburggracht oversteken. "Niet alleen fietsers, ook automobilisten negeren regelmatig ons stopverbod," verzucht ze. "Dat is strafbaar. Als we het kenteken noteren van het voertuig van een automobilist die doorrijdt, krijgt diegene een bekeuring. Bij fietsers ligt het moeilijker. Je kunt er moeilijk achteraan rennen."

Liever dan met een bekeuring te dreigen, doet Henselmans mede namens alle verkeersbrigadiers in Langedijk een beroep op het gezond verstand van weggebruikers. "Je moet stoppen als een verkeersbrigadier bij een zebrapad een stopbord omhoog houdt. Doe dat dan ook. Ook als je haast hebt. Want waar je ook naar toe moet, het kan nooit belangrijker zijn dan de veiligheid van een kind."

Eén van de verkeersbrigadiers van Langedijk in volle actie. Weggebruikers moeten zich aan het stopteken houden, maar dat gebeurt niet altijd.