Artsen zonder Grenzen


Europa moet meer geld ophoesten voor betere tuberculosemedicijnen

12/11/2008 12:45 -- Artsen zonder Grenzen roept de Europese Commissie haar subsidies voor tuberculosebestrijding flink - 5 x zoveel - op te voeren. Want tuberculose vormt een wereldwijde epidemie: elk jaar eist het 1,7 miljoen mensenlevens, komen er 0,5 miljoen mensen bij die aan een multiresistente, moeilijk behandelbare vorm lijden en geeft het de doodsklap aan mensen met hiv/aids. Dit betoogt Artsen zonder Grenzen in het rapport 'Cough up for TB!' dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd, aan de vooravond van een Europese Commissie conferentie over 'armeluisziekten'.

'De bestaande testen en medicijnen zijn bij lange na niet doeltreffend en onze teams zien zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld,' aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. 'We hebben dringend nieuwe vaccins, medicijnen en testen nodig. Daarvoor moet meer onderzoek worden gedaan. Europa moet haar verantwoordelijkheid nemen. Want landen die pal naast haar grenzen liggen - en zelfs binnen de Europese Unie - worstelen met resistente vormen van tbc. De onderzoeksbudgetten zijn echter schandelijk laag: tbc klopt aan de deur, maar de Europese Commissie doet alsof ze doof is.'

Wereldwijd krijgen jaarlijks 9 miljoen mensen tuberculose (tbc), waarvan 1,7 miljoen eraan overlijdt. Het aantal mensen met zowel hiv en tbc is de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd: op dit moment hebben 11 miljoen mensen deze gevaarlijke ziekte op ziekte.

Wereldwijd is er EUR 1,45 miljard nodig voor onderzoek en ontwikkeling naar tbc-medicijnen en testen. Wij schatten dat het 'eerlijke' aandeel van de Europese Commissie EUR 409 miljoen bedraagt. Maar uit onze berekeningen blijkt dat de Commissie vorig jaar slechts EUR 18,7 miljoen aan tbc heeft besteed. De manier waarop de Commissie gelden toewijst leunt daarnaast sterk op het traditionele patentenmodel (waarbij bescherming van intellectueel eigendomsrecht als de aangewezen weg wordt gezien om innovatie te bevorderen). Zij negeert zo nieuwe initiatieven zoals non-profit samenwerkingsverbanden en prijzenfondsen. En juist deze werken beter voor ziekten die 'impopulair' zijn bij de farmaceutische industrie.

Ter vergelijking: slechts 3 van de 1.556 nieuwe chemische bestanddelen die tussen 1975 en 2004 op de markt werden gebracht, betrof tuberculosemedicijnen. Ofwel 0,2 procent.

De teams van Artsen zonder Grenzen behandelen 30.000 tbc-patiënten in 39 landen wereldwijd. Daarnaast doen onze medewerkers onderzoek in de praktijk naar de toepasbaarheid van betere tests. De behandeling voor en tijdige opsporing van tbc en hiv is geïntegreerd in onze projecten. Waar mogelijk zetten wij projecten op voor de behandeling voor resistente vormen van tbc.

De Europese Commissie conferentie vindt op 13 en 14 november plaats in Brussel.

Download het rapport 'Cough up for TB! The Underfunding of Research for Tuberculosis and Other Neglected Diseases by the European Commission'»

Meer informatie over tuberculose vind je in ons medisch dossier »

Naar de website van onze campagneorganisatie Campaign for Access to Essential Medicines »