D66

Meer samenwerking ambassades EU-landen

12 november 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat lidstaten van de Europese Unie in het buitenland vaker een post delen waar consulaire dienstverlening aan EU-burgers wordt verricht. Pechtold zegt dat vandaag bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Diplomatie efficiënter

"Nederlandse diplomatieke aanwezigheid in het buitenland kan efficiënter benut worden", denkt Pechtold. "Zaken die niets met politiek te maken hebben, zoals de uitgifte van paspoorten, kunnen EU-landen goed samen doen." Daarnaast kunnen de lidstaten zogenaamde diplomatieke attachees sturen om specifieke nationale belangen te vertegenwoordigen.

Pechtold: "Als we de administratieve zaken efficiënter regelen door Europese samenwerking, kunnen we gerichter inzetten op onze prioriteiten in de wereld. Zo kan Nederland op sleutelgebieden als kennis, wetenschap, economie, energie en mensenrechten een diplomaat of vakkundige sturen naar een post in plaats van een medewerker die zich bezighoudt met administratieve taken."

Doelstellingen specifieker

D66 wil ook dat Buitenlandse Zaken in de toekomst beter beargumenteert waarom Nederlandse diplomatieke aanwezigheid in een land nodig is. Onze diplomatieke dienst is bijna net zo groot als die van Duitsland. "Vaak is onduidelijk wat we precies doen in bepaalde gebieden . Soms lijkt er vooral sprake van een historisch gegroeide vertegenwoordiging", stelt Pechtold.

"Sommige partijen stellen voor om ambassades en consulaten te sluiten, maar dat lijkt nogal kort door de bocht. Ik wil dat de minister de doelstellingen niet langer vrijblijvend formuleert, maar specifiek en meetbaar. Als we kunnen profiteren van groeimarkten als China en India, als we de burgerrechten in het Midden Oosten kunnen opbouwen, moeten we daarin investeren door diplomatieke posten in die gebieden te onderhouden. Maar ik wil wel dat het kabinet de resultaten helder en controleerbaar rapporteert."