Gemeente IJsselstein


Inspraak regionale woonvisie 2030 van start

Datum: woensdag 12 november 2008
De inspraakversie van de regionale woonvisie 2030 is beschikbaar. Het regiobestuur heeft de visie op 29 oktober in ontwerp vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De ontwerpvisie ligt ter inzage in de gemeentehuizen van de negen regiogemeenten en bij Bestuur Regio Utrecht. Gemeenten, belangengroepen en burgers kunnen reageren vóór 1 februari 2009.

Naar verwachting neemt het regiobestuur in maart een definitief besluit. De stadsregio vraagt brede steun voor het regionale woonbeleid tot 2030. De knellende situatie op de Utrechtse woningmarkt vergt meer regionale samenwerking. De regionale woonvisie 2030 ligt ter inzage bij de afdeling Inwonerszaken.
Woningtekort zo laag mogelijk houden
Bestuur Regio Utrecht kiest ervoor het woningtekort tot een zo laag mogelijk niveau terug te dringen. Dit door het bouwtempo fors op te voeren, door versnelling van al vastgestelde plannen voor de lange termijn en deze plannen zoveel mogelijk vóór 2020 in ontwikkeling te brengen. Voor de korte termijn is extra aandacht nodig voor de betaalbaarheid. De stadsregio streeft naar minimaal 25% van de nieuwbouw tot 2020 als sociale huur en tenminste 10% als sociale koop, liefst in een beschermde vorm. Via beschermde sociale koop kunnen mensen een woning tegen gereduceerd tarief kopen van een corporatie, met een terugkoopverplichting aan de corporatie. Daardoor wordt woningkoop beter bereikbaar voor huurders.