Provincie Noord-Holland

Datum

12-11-2008

Onderwerp

Iedereen kan meedoen in Noord-Holland

Arthur Raphet Meeng

Dinsdag 4 november hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten het beleidsprogramma Zorg & Welzijn Meedoen in Noord-Holland vast te stellen. De provincie gaat zich de komende periode onder andere bezig houden met participatie van jongeren, het voorkomen van radicalisering, leerwerktrajecten voor jongeren, vrijwilligers, mantelzorg en het op peil houden van het voorzieningenniveau in kleine dorpen.

Het programma is voor de periode 2009 2012. Het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) wordt op 15 december voorgelegd aan Provinciale Staten.

De betrokkenheid van de provincie bij het zorg- en welzijnsbeleid loopt vooral via de ondersteuning van gemeenten en maatschappelijke instellingen. Het programma is daarom geschreven na uitgebreide consultatie van gemeenten, instellingen en maatschappelijke organisaties. De provincie sluit aan bij het beleid van Noord-Hollandse gemeenten en initiatieven van instellingen en organisaties op gebied van zorg en welzijn en richt zich vooral op die zaken die de gemeentegrens overschrijden. Nieuw in het beleid van de provincie is
de grotere flexibiliteit die provincie gemeenten en instellingen biedt voor de aanpak van specifieke problemen.

Het terrein van zorg en welzijn is breed met een grote diversiteit in aandachtsvelden. De doelen en activiteiten van het beleidsprogramma zijn gebundeld rond drie themas:

1. Gezond Opgroeien. Alle kinderen kunnen gezond opgroeien in een veilige omgeving die hen alle kansen biedt om hun talenten te ontplooien.

2. Actief Meedoen. Alle inwoners van Noord-Holland kunnen volwaardig, actief en zoveel mogelijk zelfstandig deelnemen aan de samenleving op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse acceptatie. De provincie beschouwt werk, betaald of vrijwillig, en sport als belangrijkste mogelijkheden om mee te doen.
3. Vitaal Wonen. Een passend huis voor iedereen in een aangename omgeving met voldoende zorg en dienstverlening in de buurt en met de mogelijkheid voor iedereen om sociale netwerken te onderhouden. Het beleidsprogramma geeft het kader aan voor de periode 2009 2012. In een tweejaarlijks uitvoeringsprogramma worden de doelstellingen van het beleidsprogramma uitgewerkt. Het eerste uitvoeringsplan wordt naar verwachting in december door GS vastgesteld.

Gezond opgroeien
De provincie wil de komende periode onder andere:
* Gemeenten ondersteunen bij het realiseren van Centra voor Jeugd en Gezin.

* Nieuwe vormen van jongerenparticipatie ontwikkelen.
* Een meerjarig pilotproject starten om alcoholmisbruik onder jongeren in West-Friesland aan te pakken

* Pilotprojecten tegen radicaliseren uitvoeren en kennis over radicalisering verspreiden.

* Een jeugdmonitor realiseren die de provincie en partijen in het veld voorziet van informatie over het brede terrein van de jeugd: van gegevens over kindermishandeling en vrijetijdsbesteding tot cijfers over startkwalificaties.

Actief Meedoen
De provincie wil de komende periode onder andere:
* Voortijdige schooluitval bestrijden en de arbeidsparticipatie vergroten door: een stageloket op te zetten en leerwerktrajecten te ontwikkelen.

* Laaggeletterdheid bestrijden.

* Steunpunten voor vrijwilligers versterken en de kwaliteit van vrijwilligers versterken.

* De participatie en emancipatie van minderheden stimuleren.
* Projecten van gemeenten en regionale steunpunten voor mantelzorg en de belangenbehartiging van mantelzorgers ondersteunen.
* Discriminatie bestrijden, met specifieke aandacht voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid.
* Huiselijk geweld aanpakken

* Bijdragen aan de sportinfrastructuur in Noord-Holland en een jeugdsportfonds instellen.

* Organisaties ondersteunen die de belangen behartigen van Noord-Hollanders die zorg nodig hebben.

* Telefonische hulpdiensten (Sensoor) subsidiëren.

Vitaal Wonen
De provincie wil de komende periode onder andere:
* De kwaliteit van de leefomgeving in kleine dorpen vergroten.
* Multifunctionele accommodaties stimuleren waardoor de gemeenten meer in staat zijn in te springen op de specifieke behoeften van hun dorp.

* De succesvolle formule van kleinschalig wonen voor mensen met dementie uitbreiden naar andere doelgroepen.
* Subsidie verstrekken voor het stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor het bouwen van woningen met speciale aandacht en financiële mogelijkheden voor bijzondere (zorg)doelgroepen.

Meedoen is het centrale thema van het beleidsprogramma Zorg & Welzijn. De provincie wil bijdragen aan een stevige sociale infrastructuur zodat alle mensen kunnen meedoen in de samenleving, jongeren kansen krijgen en ouderen en mensen met beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig en liefst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. De provincie wil dat alle Noord-Hollanders zoveel mogelijk kunnen functioneren zonder discriminatie, ongeacht hun leeftijd, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of culturele achtergrond.