Gemeente Zeist

02-11-2008: Rapport Ombudsman12 nov 2008
Laatst gewijzigd: 12 november 2008

12 november 2008

Gemeente Zeist neemt rapport van ombudsmannen in ontvangst

Vandaag heeft de gemeente Zeist het rapport van de Ombudsman over het optreden van interventieteams in Zeist in ontvangst genomen. De aanbevelingen uit het rapport zijn: het aanscherpen van het protocol voor huisbezoeken, het beter vormgeven van de verslaglegging van de huisbezoeken en het instellen van één klachtenregeling voor huisbezoeken.

Op woensdag 12 november hebben de nationale ombudsman dhr. Brenninkmeijer en gemeentelijke ombudsman mw. Schellekens het rapport "Ongenode gasten, Over huisbezoeken van interventieteams in Zeist" aangeboden aan burgemeester Janssen. Burgemeester Janssen nam dit rapport in ontvangst omdat de gemeente organisator is van de jongerenaanpak.

De gemeente en de partners (politie, belastingdienst, Regionale Sociale Dienst en woningbouwcorporaties) onderschrijven het belang van het werk van de ombudsman. Zij zien het rapport als handvat om hun werk te optimaliseren waar uiteindelijk de burger en ook de overheid baat bij heeft.

Het rapport sluit in grote lijnen aan bij de uitspraak van de kort gedingrechter van 25 mei 2007. Die was van oordeel dat de werkwijze van het interventieteam in strijd was met artikelen uit respectievelijk het Europees Verdrag op de Rechten van de Mens, de Grondwet en de Algemene Wet op het Binnentreden. Overigens is het Interventieteam in november 2006 gestart en eind februari 2007 zijn voor het laatst huisbezoeken uitgevoerd. De nu door de ombudsmannen behandelde zaak speelde in november 2006.

De aanpassing die de ombudsman aanbeveelt ten aanzien van de interventieteams betreft het optimaliseren van het protocol zodanig dat de eerbiediging van het huisrecht en van andere behoorlijkheidsnormen voldoende wordt gewaarborgd. Het protocol was na uitspraak kort gedingrechter van 25 mei 2007 reeds bijgesteld. Daarnaast worden er aandachtspunten gegeven voor optimale verslaglegging. Tot slot geeft het rapport in overweging om één klachtenregeling in te stellen voor huisbezoeken door interventieteams.

De ombudsmannen vragen om een reactie op dit rapport binnen zes weken. De gemeente en haar partners bestuderen dit rapport en bereiden hun reactie voor.