Tiësto ontkent plagiaat met klem

12/11/2008 14:10

Prime Time Management BV

De afgelopen week is een DJ herhaaldelijk in de publiciteit geweest vanwege een beschuldiging van plagiaat aan het adres van Tiësto. Er wordt beweerd dat zijn werk Elements of Life is gebaseerd op een demo die naar de platenmaatschappij van Tiësto zou zijn gestuurd. Dit tot grote verbazing van Tiësto zelf aangezien hij zich heeft laten inspireren door het klassieke stuk "Sarabande" van de componist G.F. Händel. Op dit stuk rustte geen auteursrechten.

Na zijn drukke zomertour van vier maanden met vrijwel elke dag een optreden, genoot Tiësto de afgelopen maand van zijn welverdiende vakantie. Bij terugkomst begin deze week werd hij geconfronteerd met de berichtgeving omtrent de beschuldigingen tijdens zijn afwezigheid. Tiësto reageert verbaasd: "Bij het produceren van Elements of Life hebben wij ons vooral laten inspireren door het klassieke stuk Sarabande van Händel. Om onze visie te verruimen laten wij ons graag inspireren door andere muziekstromingen dan alleen dance muziek. Ik ken deze DJ niet en heb ook nog nooit een plaat van hem gehoord of gezien. Deze DJ zegt dat de gelijkenis tussen zijn demo en Elements of Life onmogelijk toeval kan zijn. Bij Elements of Life hebben wij ons laten inspireren door Händels Sarabande, dan ben ik toch heel benieuwd waar hij zijn stuk op heeft gebaseerd. Duidelijk is in ieder geval wel dat wij geen plagiaat op zijn nummer hebben gepleegd. Het is jammer dat iemand zomaar beschuldigingen uit in de media en op deze manier bekendheid probeert te krijgen."

Volgens Margriet Koedooder, advocaat van Tiësto, klopt er helemaal niks van alle beschuldigingen: "Ondanks herhaald verzoek daartoe heeft deze onbekende DJ geen enkel bewijs getoond waaruit blijkt dat hij de demo destijds naar de platenmaatschappij heeft gestuurd, nog daargelaten of dit relevant zou zijn. Verder is er nog steeds geen sprake van een procedure, ook al wordt dit steeds geroepen. Zijn aangifte bij het fraudemeldpunt is volstrekt onbegrijpelijk, de politie kan hier niets mee, zeker nu alle logische wegen zoals de Vaste Commissie Plagiaat van Buma Stemra en de gewone civiele procedure door de klager worden gemeden. Tot nu toe is het veel geschreeuw en weinig wol. Er is er helemaal geen zaak. "

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.