Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Nationaal Comité 4 en 5 mei neemt taken VWS over

Nationaal Comité 4 en 5 mei neemt taken VWS over

Nieuwsbericht, 12 november 2008
Afbeelding van Anne Frank op een postzegel.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt het kenniscentrum op het gebied van herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding.

Tot nu toe voerde het ministerie van VWS nog een aantal taken uit om de herinneringen aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog levend te houden. De rol van het ministerie verandert hiermee: geen uitvoerder meer, maar opdrachtgever en toezichthouder op afstand. Vandaag is het algemeen overleg in de Tweede Kamer over oorlogsgetroffenen, waarin staatssecretaris Bussemaker haar brief aan de Kamer van 22 oktober 2008 toelicht.

Overdracht van taken

Het gaat om de overdracht van taken zoals projecten op het gebied van voorlichting, onderzoek, de zorg voor vrijwilligersorganisaties en het onderhouden van internationale contacten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als belangrijkste taak ook in de toekomst het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de vrijheid in Nederland blijvend te verankeren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zal hierbij geen taken overnemen van andere organisaties (zoals de nationale herinneringscentra), maar uiteraard wel nauw met hen samenwerken.

Planning

De komende maanden gaat het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met het ministerie van VWS en herinneringscentra de overdracht voorbereiden. De intentie is dat de uitwerking van de overdracht in 2009 gereed is. Op 1 januari 2011 moet de volledige overdracht een feit zijn.