Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 12 november 2008

Krachten bundelen voor energiezuiniger maken amersfoortse portiekflats

Op maandag 10 november ondertekenden diverse partijen een samenwerkingsovereenkomst om zich in te spannen vijf portiekflats aan de Surinamelaan in Amersfoort energiezuiniger te maken. Dit unieke samenwerkingsinitiatief kan als voorbeeld dienen voor andere Verenigingen van Eigenaren in Nederland.

De partijen die zich inspannen voor het energetisch verbeteren van de woningen zijn de Gemeente Amersfoort, de Provincie Utrecht, Woningcorporatie De Alliantie Eemvallei, Vereniging Huurdersbelangen Amersfoort en twee eigenaar-bewoners van de Surinamelaan. De samenwerkingsovereenkomst is op initiatief van Edgar van Groningen, eigenaar-bewoner van een flats , tot stand gekomen. De overeenkomst moet leiden tot energetische verbetering van de vijf portiekflats tot energielabel A (of tenminste label B). Uit de betrokken partijen wordt het Regieteam Energiebesparing Surinamelaan geformeerd. Dit team zorgt er voor dat de plannen worden uitgevoerd en zal het proces begeleiden.

In Amersfoort staan aan de Surinamelaan vijf naoorlogse flatblokken met elk 22 woningen die door de bewoners als koud, vochtig en tochtig ervaren worden. Het gaat om verschillende type woningen (hoek-, tussen- en beganegrondwoningen) die allemaal het energielabel E, F of G hebben gekregen. Dit betekent dat er sprake is van erg weinig isolatie. In technische zin zijn de portiekflats ondanks hun leeftijd in redelijke staat. Het aanbrengen van de energetische verbetering is dus de moeite waard. Het plan om het energielabel voor de woningen op te krikken naar label A levert dit een gemiddelde energiebesparing op van 60-70%. Bij label B is het een gemiddelde besparing van 40-60%.

De gemeente Amersfoort wil een koploper zijn in het voorkomen van klimaatverandering. Haar ambitie is om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Aangezien 35% van de CO2-uitstoot in Amersfoort afkomstig is van woningen zet de gemeente de komende tijd sterk in op energiebesparing door huiseigenaren en huurders. Zij hoopt dat dit project een voorbeeld is voor andere woningbezitters in het algemeen en Verenigingen van Eigenaren in het bijzonder om hun woningen energiezuiniger te maken. De Alliantie Eemvallei wil haar klanten woningen bieden met veel comfort en met beperkte energielasten. Door aan deze samenwerkingsovereenkomst mee te werken geeft zij mede invulling aan deze doelstelling.

Noot voor de redactie,