Onderwijsbond CNV


Nieuws

12 november 2008

CAO-overleg bij OSG Arnhem opgeschort

Categorie: cao onderwijsdienstverlening

Op dinsdag 11 november is er een eerste overleg geweest over de nieuwe CAO voor de Onderwijs Service Groep (OSG) in Arnhem, die op 1 februari 2009 van kracht moet worden. Werkgevers en bonden hebben daarbij hun inzet voor de nieuwe CAO toegelicht.

Tijdens dat overleg is gebleken dat de werkgever de inzet van de bonden op alle punten afwijst. Daarop heeft CNV Onderwijs zich beraden op de vraag of er nog voldoende basis was om het overleg met vertrouwen in een goed resultaat voort te zetten. Gezien de overgang binnen OSG naar de nieuwe divisiestructuur en de komende integratie tussen OSG en E&S, achten de bonden het van belang dat er rust op het CAO-front bestaat. Om die reden hebben bonden tijdens het overleg een nieuw voorstel gedaan, met het aanbod dat bij acceptatie er een onderhandelaarsakkoord zou zijn over een nieuwe cao. Het voorstel bevatte de volgende elementen: Looptijd tot 1-1-2010; generieke salarisverhoging per 1-2-2009 van 3,8 %; verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 % naar 5 %; verhoging van de ziektekostenvergoeding op basis van het voorstel van de werkgever (EUR 267,50 bruto voor iedereen); doorbetaling van de volledige pensioenpremie tijdens ouderschapsverlof; overleg bonden ook bij reorganisaties waarbij geen sprake is van gedwongen ontslag, maar wel van personele gevolgen (zoals sluiting van een vestiging) en concrete studieafspraken met betrekking tot leeftijdsfasebewust personeelbeleid, employability, telewerken en thuiswerken. Bovenstaand voorstel is door de werkgever afgewezen. Met name waar het ging om de loonparagraaf kwam met niet verder dan een verhoging van het aanvankelijke loonbod met 0,2 % naar 2,2 % per 1 februari 2009. Met betrekking tot de pensioenpremie wilde men alleen het werkgeversdeel doorbetalen.
Voor CNV Onderwijs en de andere bonden is die reactie aanleiding om het overleg met de werkgever op te schorten. Binnenkort zullen de leden een uitnodiging ontvangen voor een ledenbijeenkomst, waarin de nu ontstane situatie met hen wordt besproken.

---