Gemeente Veenendaal


Evaluatie stedenband Veenendaal-Olomouc

B&W stellen raad voor de stedenband met Olomouc voort te zetten

Het college van B&W heeft de stedenband die Veenendaal heeft met de Tsjechische stad Olomouc geëvalueerd. Op basis van de evaluatie stellen B&W aan de gemeenteraad voor de stedenband met Olomouc voort te zetten en daarbij een actievere rol toe te kennen aan de ambtelijke organisatie en de gemeenteraad.

In 1993 heeft de gemeenteraad ingestemd met het aangaan van een stedenband tussen Veenendaal en de Tsjechische stad Olomouc. Daarbij is besloten de praktische uitvoering van de stedenband onder te brengen bij een Platform stedenband Veenendaal-Olomouc. Het Platform werd in 1993 samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren van de Veenendaalse samenleving, zoals het bedrijfsleven, sport, welzijn, cultuur, kerken, media, onderwijs en politiek.

Het platform heeft volgens het college in de afgelopen vijftien jaar op brede schaal uitvoering gegeven aan de opdracht vanuit de gemeenteraad. Uit de diverse gezamenlijke activiteiten, uitwisselingen, contacten en bijdragen, ook vanuit het bedrijfsleven, mag duidelijk worden dat vele inwoners van Veenendaal zich betrokken voelen bij de stedenband. Ook uit het gegeven dat al twee keer bij een internationale conferentie van stedenbanden aan Veenendaal is gevraagd de stedenband als een 'best practice' te presenteren, mag worden geconcludeerd dat de inhoud die Olomouc en Veenendaal aan hun stedenband weten te geven, ook door anderen als zinvol wordt ervaren.

Geen hulprelatie maar van elkaar leren

Het platform en het college constateren dat er allang geen sprake meer is van een hulprelatie en zien het van elkaar leren, expertise uitwisselen op een gelijkwaardige manier en op diverse terreinen, als hoofddoel. Het aangaan en het intensiveren van contacten onder inwoners van beide steden levert een bijdrage aan de ontwikkeling van Europese samenwerking. Het laat de inwoners kennismaken met een andere cultuur en stimuleert hen tot nadenken en overleg aangaan over zaken die hen bezighouden.

De waarde van de contacten die er zijn of nog worden gelegd tussen inwoners en groeperingen uit de twee steden, moet niet worden onderschat. Het gemeentebestuur (en de gemeenteraad) spelen daarin een verbindende rol. Daarnaast ziet het college toekomst in een goede invulling van de stedenband door, meer dan tot nu toe het geval was, expertise en ervaring uit te wisselen over gemeentelijke projecten. Daarin is een grotere rol weggelegd voor de gemeentelijke organisatie en gemeenteraad. Concrete projecten waarover vanuit beide steden behoefte is aan kennisuitwisseling zijn: milieu, uitbreidingsplannen, zoals Veenendaal-oost, gebiedsontwikkeling en culturele ontwikkeling.

Deze themas kunnen, kleinschalig, door Veenendaal en Olomouc worden opgepakt. Daarnaast is het zinvol hierin ook mogelijkheden te onderzoeken voor samenwerking met andere gemeenten.