Gemeente Breda

Nieuw plan Koraalstraat: woontoren geschrapt

Klik hier voor vergroting.

In het bouwplan aan de Koraalstraat vervalt de woontoren van acht lagen. In plaats daarvan wordt een kantoorgebouw met 2 bouwlagen voorgesteld.

Het kantoor van Westenburg schuift 8 meter van de woningen af, en wordt een kwartslag gedraaid. Dat zijn de belangrijkste aanpassingen in het plan voor de Koraalstraat 64 in Brabantpark. Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft dit besloten na diverse keren gesproken te hebben met alle belanghebbenden. Op dinsdag 2 december 2008 houdt de Gemeente Breda om 19.30 uur een informatieavond in het Stadskantoor van Breda over het gewijzigde plan. Ook legt het college het plan ter bespreking voor aan de Commissie Bouwen en Wonen.

Begin dit jaar 2008 legde de Gemeente Breda het plan van Sprangers Bouwontwikkeling BV aan de Koraalstraat 64 (voormalige locatie Amarant) voor aan de stad. Dat plan bestond uit een kantoor voor Westenburg van vier bouwlagen en een woongebouw met acht bouwlagen. De gemeente ontving ruim 200 reacties, waarvan de meeste negatief. Ambtenaren en wethouder Oomen hebben diverse keren gesproken met vertegenwoordigers van wijkraad Brabantpark, de bewonersgroep en de heer Westenburg. De hoogte van het woongebouw, verkeersoverlast, lichtvermindering, privacyverlies en geluidsoverlast waren de meest gehoorde bezwaren uit de wijk.

Woontoren vervalt, kantoor draait kwartslag

Het gemeentebestuur komt de bewoners op een aantal punten tegemoet. Grootste aanpassing in het plan is dat het woongebouw van acht bouwlagen met 40 appartementen vervalt. In plaats hiervan wordt een kantoor voorgesteld van twee bouwlagen. Dit ligt in het verlengde van het nieuwe kantoor van de firma Westenburg. Ook is berekend dat met het vervallen van de woontoren het aantal verkeersbewegingen afneemt: van 305 bewegingen per etmaal in het oorspronkelijke plan, naar 245 verkeersbewegingen in het nieuwe plan. Ter vergelijking: bij de Amarantschool waren voorheen 150-200 verkeersbewegingen per etmaal. De hoogte van het kantoorgebouw van de firma Westenburg blijft vier bouwlagen, zoals voorgesteld in het oorspronkelijke plan. Het gebouw is een kwartslag gedraaid en wordt 8 meter opgeschoven naar de Claudius Prinsenlaan. Op deze manier wordt de wijk qua zicht en geluid beter afgeschermd van de Claudius Prinsenlaan.

Parkeren en bereikbaarheid

De twee nieuwe kantoren zijn voor autoverkeer bereikbaar via de bestaande afrit naar het huidige pand van de firma Westenburg vanaf de Claudius Prinsenlaan. Met de firma Westenburg is afgesproken dat bezoekers van Westenburg op het eigen terrein van Westenburg parkeren. De parkeerplaatsen van Westenburg en het tweede gebouw liggen aan de zijde van de Koraalstraat en de Agaatstraat. Vertrekkende autos gaan de wijk via de Koraalstraat, Agaatstraat en Topaasstraat verlaten. De gemeente heeft onderzocht of een directe aansluiting op de Claudius Prinsenlaan haalbaar is. Dit blijkt onmogelijk te zijn. De Claudius Prinsenlaan heeft een belangrijke doorstromingsfunctie voor de stad. Een directe afrit zou de doorstroming op de Claudius Prinsenlaan teveel beperken en de bereikbaarheid van de binnenstad verminderen.

Breda, 12 november 2008

Te downloaden:

* koraalstraat oud.pdf

* Koraalstraat nieuw.pdf