Gemeente Enschede

Wethouder Wallinga trots op interviewers

Bewoners gaan zelf `activeringscentrum' opzetten in Stroinkslanden Zuid

Ed Wallinga, wethouder Stadsdeel Zuid, reikte gisteravond in `Dragonheart' aan acht bewoners van Stroinkslanden Zuid het certificaat `Ik als interviewer' uit. Het groepje interviewers is opgeleid om deze weken wijkbewoners te interviewen in verband met de komst van een `activeringscentrum'. In het `activeringscentrum' worden activiteiten ontwikkeld voor de wijk. Uniek aan het centrum is dat het door bewoners zelf wordt opgezet. Wallinga gaf tijdens de uitreiking aan dat hij trots is op de interviewers. Bovendien toonde hij respect voor het feit dat ze de durf hebben om op deze manier werkervaring op te doen en hun talenten in te zetten voor de wijk. Begin 2009 gaat het `activeringscentrum' van start.

Bewoners zelf aan het roer
Bij de voorbereidingen en het opzetten van het `activeringscentrum' staat de eigen kracht van mensen centraal. Dat is de reden waarom de inwoners zelf aan het roer staan. De gemeente Enschede, woningcorporatie De Woonplaats en Radar Advies zijn daarbij partner en coach. De interviewers merken dit nu al. Yvonne Terhorst, een van de interviewers, verwoordde het gisteravond in haar toespraak zo: "Mijn deelname aan dit project heeft mijn leven totaal - in positieve zin - veranderd. Ik heb weer het gevoel dat ik nog iemand ben en meetel. Ik kan laten zien waar ik nog toe in staat ben."

Ontwikkeling van het `activeringscentrum'
De interviewers bezoeken deze weken 150 mensen die langdurig werkloos zijn, in de bijstand zitten of minder actief zijn in de maatschappij. De bewoners krijgen vragen over hun talenten, ideeën en kansen voor zichzelf en voor de wijk. Op basis van de uitkomsten maken de interviewers een plan voor het `activeringscentrum'. In dat plan staan allerlei activiteiten voor de wijk. Deze gaan de bewoners zelf vrijwillig opzetten. Hierbij nemen de interviewers het voortouw om de geïnterviewde wijkbewoners actief te betrekken. Voorlopig zal het centrum zich vestigen in Cocon Zuid (voormalig ROC gebouw). Binnenkort zullen de interviewers de naam van het `activeringscentrum' bedenken en komen ze onder andere met een eigen website.

Het project is een onderdeel van het meerjarenproject Stroinkslanden 2015 van gemeente Enschede en De Woonplaats. De aanpak wordt in verschillende gemeenten onder begeleiding van Radar Advies toegepast. Meer informatie is te vinden op www.stroinkslanden.info.

Geplaatst: 12 november 2008.

12 november 2008