Gemeente Enschede

MKB-ondernemers waarderen gemeente Enschede als beste vanwege communicatie en beleid

Onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek onder 15.537 MKB-ondernemers. Enschede scoort in Nederland het hoogst waar het gaat om communicatie en beleid. Op het lijstje van steden met meer dan 100.000 inwoners neemt Enschede de tweede plaats in. Overall scoort Enschede een 21e plaats (van de 443 gemeenten). Wethouder Eric Helder: "wij zijn verheugd met deze goede waardering door de Enschedese ondernemers. Het is wederom een steun in de rug in ons streven om als gemeente te behoren tot de top 3 van Nederland qua ondernemingsklimaat." Het Noord-Hollandse Koggenland is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. EZ-staatssecretaris Frank Heemskerk maakte de winnende gemeente maandagavond jl. bekend tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in Den Haag.

MKB-Nederland heeft, in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Kamers van Koophandel, een grootschalig onderzoek laten uitvoeren. Daarin zijn alle 443 Nederlandse gemeenten op hun ondernemersklimaat doorgelicht. Aan het onderzoek hebben in totaal ruim 15.500 mkb-ondernemers meegewerkt. In Enschede hebben 47 ondernemers meegedaan aan het onderzoek.

De nu gepubliceerde ranglijst is gebaseerd op vier onderdelen:
1. Tevredenheid van ondernemers over de eigen gemeente (regelgeving, lokale belastingen, ondernemersvriendelijkheid, e.d.).
2. Het imago van gemeente bij ondernemers buiten de gemeente.
3. Communicatie en beleid met betrekking tot het MKB.
4. De hoogte van de gemeentelijke lasten (bij dit onderdeel is ook het OZB-tarief betrokken).

Enschede scoort landelijk dus als beste op het onderwerp communicatie en beleid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de samenwerking tussen ondernemers en gemeente via het speciale Ondernemersloket, de wijze van informatieverstrekking door de gemeente (bijvoorbeeld via de website of het Ondernemerspanel), de beschikbare bedrijventerreinen en bedrijfsverzamelgebouwen en aanwezige subsidie- en stimuleringsregelingen.

Geplaatst: 12 november 2008.

12 november 2008