Eerste Kamer der Staten Generaal

Telecommunicatiewet verbiedt telefoonterreur en spam

woensdag 12 november 2008

De Eerste Kamer heeft op 11 november 2008 ingestemd met wetgeving die een officieel bel-me-niet-register regelt (EK 30.661). Mensen die niet gediend zijn van telefonische verkooppraatjes kunnen daar een einde aan maken door zich aan te melden bij het register. Worden zij toch gebeld dan kunnen zij dit melden bij toezichthouder OPTA die de bedrijven aanpakt. Naast ongevraagd bellen is ook ongevraagd faxen en e-mailen, zogenaamde spam, naar zowel bedrijven als personen verboden. De nieuwe Telecomwet maakt het verder voor consumenten mogelijk een abonnement voor mobiele telefonie of internet per maand op te zeggen zodat men kan overstappen naar een andere telecom aanbieder.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met aanpassingen van de Telecommuniatiewet o.a. om het ongevraagd sturen van reclameboodschappen (spam) via internet en fax aan banden te leggen. Ook krijgen telemarketeers met beperkende bepalingen te maken. Voorts komt er een antenneregister waardoor burgers geïnformeerd kunnen worden over de gezondheidsaspecten van antennes. De rol van de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) ondergaat enige wijziging. De VVD-fractie liet aantekenen tegen het wetsvoorstel te zijn, onder meer omdat de faxbranche door het spam verbod onevenredig veel schade zou lijden.
In het debat over de aanpassingen van de Telecommunicatiewet op dinsdag 11 november werd staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken onder vuur genomen over de behandeling van de faxbranche. Waarom wordt hier niet volstaan met een 'fax-mij-niet'-register? De staatssecretaris wees erop dat ontvangers van ongewenste fax spam ook nog eens op kosten worden gejaagd, omdat zij geregeld papier en inkt moeten aanvullen.

Senator Asscher maakte namens de VVD-fractie bezwaar tegen de nationale kop op de Europese regels die in de wetswijziging hun beslag krijgen. Zo is de bescherming van natuurlijke personen voor e-mail spam uitgebreid naar rechtspersonen, zogenaamd omdat werknemers als natuurlijk persoon werkzaam bij een bedrijf beschermd moeten worden. De staatssecretaris ontkende dat het gaat om extra regels. Hij zei dat binnen wat Europa verlangt Nederland met betere regelgeving komt.

Voor wat de faxbranche betreft pleitte senator Asscher voor het Engelse systeem, dat een 'fax-me-niet'-register verplicht stelt. Eigenlijk vond hij met het Advies College Toetsing Administratieve Lasten (ACTAL) dat de nieuwe regelgeving over spam maar beter helemaal achterwege had kunnen blijven. Asscher bepleitte voor delen van de nieuwe wet een ruime overgangstermijn. Staatssecretaris Heemskerk zegde toe, dat hij tot 1 juli 2009 de tijd neemt. Senator Doek van het CDA drong aan op een flexibeler opstelling. Beter een goedwerkende systeem dan een gebrekkig systeem.

De senatoren Doek (CDA), Van Driel (PvdA) en Van den Berg (SGP/CU) maakten zich zorgen over de organisaties van goede doelen die ook belemmerd zouden worden door beperkingen bij spam en telemarketing. Staatssecretaris Heemskerk zegde toe dat hij zal kijken of er een mouw aan is te passen. Hij beloofde senator Van Driel om voor 1 juli volgend jaar per brief aan te geven hoe de uitzonderingspositie voor goede doelen is geregeld. Senator Elzinga van de SP-fractie vroeg en kreeg de toezegging dat nauwlettend zal worden gereageerd op klachten over straling van o.a. zendmasten.