Gemeente Heusden


Kadernota Sport vereist ander overlegorgaan 12 november 2008 Kadernota Sport vereist ander overlegorgaan

Het college van Heusden beëindigt de samenwerking met de Sportraad. Het nieuwe sportbeleid van de gemeente vraagt om een overlegorgaan, dat verder strekt dan alleen de sportverenigingen. Het is de bedoeling dat samen met alle Heusdense partijen op het gebied van sport en bewegen, een nieuw overlegorgaan wordt opgezet.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de totstandkoming van de kadernota Sport en Bewegen. Een belangrijke doelstelling van de kadernota is het inzetten van sport als middel om bepaalde maatschappelijke doelstellingen te realiseren, bijvoorbeeld het stimuleren van sport onder jongeren. Deze aanpak vraagt om een brede kijk op sport. Niet alleen de sportverenigingen, maar ook onderwijsinstellingen, buurtsport en niet-georganiseerde sportinstellingen spelen hierbij een rol. Goed en structureel overleg met deze partijen is daarbij onontbeerlijk.

Brede visie
De komende periode buigt het college zich over hoe een nieuw adviesorgaan sport kan worden opgezet. Dit zal onderdeel zijn van een brede visie op de rol van adviesorganen in het algemeen. Voor wat betreft sport is het nadrukkelijk de bedoeling om naast sportverenigingen ook andere partijen zoals onderwijsinstellingen en ongeorganiseerde sport te betrekken.

Het college is zich ervan bewust dat het opzeggen van het convenant mogelijk als een verlies wordt ervaren. De Sportraad heeft de afgelopen zes jaar immers veel bereikt. Voorbeelden hiervan zijn de aanvraag in het kader van de breedtesport en de totstandkoming van een objectieve prioriteitstelling voor investeringen. De prioriteiten zoals die door de Sportraad zijn benoemd, zijn inmiddels nagenoeg allemaal uitgevoerd. Het college is van mening dat al deze energie die daarin is gestopt, niet verloren gaat. Samen met de inbreng van andere partijen kan het juist leiden tot een flinke kwaliteitsimpuls voor sport en bewegen in de gemeente Heusden.

Overleg
De beëindiging van de samenwerking gebeurt in goed overleg met het dagelijks bestuur van de Sportraad. Het bestaande convenant Sportraad Heusden wordt per 15 november 2008 opgezegd.
Geplaatst op: 12 november 2008