Gemeente Den Haag

Plan voor Elandstraat aangepast (12 november)

Extra verbeteringen voor fietsers aangebracht

De inspraak op het voorontwerp van de gemeente voor eenrichtingsverkeer en vrijliggende fietspaden in de Elandstraat heeft ertoe geleid dat veel reacties van bewoners zijn verwerkt in het aangepaste plan. Het gaat daarbij onder meer om het doortrekken van het fietspad over het kruispunt met de Zoutmanstraat en de Vondelstraat, snelheidsremmende lijnmarkering, een zebra en verbetering van de openbare ruimte op het Piet Heinplein.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het nieuwe plan vastgesteld. Verkeerswethouder Peter Smit geeft aan dat hij op basis van de inspraakreacties het plan nogmaals onder de loep heeft laten leggen: "Er is zorgvuldig gekeken naar alle ideeën van de bewoners zodat we het plan nog beter hebben kunnen maken. De reacties die we in het nieuwe plan verwerkt hebben, zorgen voor een extra verbetering van de verkeersveiligheid, met name voor fietsers."

Zo heeft de inspraak ertoe geleid dat het fietspad tot het kruispunt Zoutmanstraat-Vondelstraat wordt doorgetrokken en er op en voorbij het kruispunt fietsstroken worden aangelegd. Ook krijgt de Elandstraat een lijnmarkering waardoor de rijbaan smaller lijkt en automobilisten naar verwachting minder geneigd zijn om snel te rijden. Daarnaast wordt het Piet Heinplein gedeeltelijk herbestraat. De nieuwe rijstrook aan de andere kant van het plein wordt iets verschoven waardoor de bomen en het groepje bankjes kunnen blijven staan. Bovendien is in het nieuwe plan een zebra opgenomen over de Elandstraat bij de 2e de Riemerstraat.

Door de herinrichting - waarbij ook bomen worden geplaatst - krijgt de Elandstraat het aanzien van een laan. De planning is dat na de zomer van 2009 gestart wordt met de uitvoering van het plan waarna het in de loop van het najaar 2009 gereed is. De Elandstraat is het eerste project dat als onderdeel van het verkeerscirculatieplan wordt uitgevoerd.