Gemeente Den Haag

'Nieuwe' Calandstraat leidt tot betere doorstroming verkeer (12 november)

De gemeente wil de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Calandstraat verbeteren door de aanleg van vrijliggende fietspaden, beperking van het aantal kruispunten en plaatsing van stoplichten op de kruising Calandstraat - Van der Kunststraat. Minder verkeer in de tussenberm zorgt voor meer veiligheid en overzichtelijkheid. Het college heeft de plannen voor herinrichting vandaag vrijgegeven voor inspraak. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2009 gestart wordt met de werkzaamheden.

Verkeerswethouder Peter Smit is er van overtuigd dat na voltooiing van alle werkzaamheden het verkeer in dit deel van de stad een stuk vlotter doorstroomt. "We zijn nu volop bezig met reconstructie van de kruising Calandstraat - Waldorpstraat, ook wel bekend als De Put. Daarmee zijn we over ongeveer een jaar klaar. De Calandbrug wat verderop hebben we deze zomer al volledig vernieuwd en gereconstrueerd. Als de Calandstraat straks ook aangepast is, zorgt dit ervoor dat de het noorden en zuiden van de stad op een betere manier met elkaar verbonden zijn."

Er is nu sprake van veel kruisend autoverkeer op de Calandstraat, omdat automobilisten op vier plaatsen de straat kunnen oversteken. Door het drukke autoverkeer lukt het automobilisten vaak niet om in één keer de Calandstraat over te steken. Wachtende auto's in de middenberm belemmeren het doorgaande verkeer op de andere rijbaan. Om hierin verbetering te brengen, heeft de gemeente besloten het verkeer vanuit Laakhaven Centraal en West voortaan te laten lopen via de kruising Van der Kunststraat - Calandstraat en deze kruising meteen uit te rusten met stoplichten. Fietsers krijgen aan beide kanten van de weg grotendeels vrijliggende fietspaden, behalve achter de benzinestations waar de fietspaden gecombineerd worden met de daar liggende parallelwegen.

Inspraakperiode en inloopbijeenkomst

Belanghebbenden kunnen schriftelijk reageren op het plan van maandag 17 november tot en met 31 december 2008. Het plan ligt ter inzage in het gemeentelijk contactcentrum in het Stadhuis, (Spui 70) en bij het stadsdeelkantoor Laakhaven. Op woensdag 26 november wordt in de Haagse Hoge School (Johanna Westerdijkplein 75, kamer RZ 0.08), van 16.00 tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst gehouden. Belangstellenden krijgen dan uitleg over het ontwerp en kunnen vragen stellen en opmerkingen maken.