Gemeente Den Haag

Inspraak betaald parkeren in gebied Vaillantlaan-Om en Bij (12 november)

Bewoners en ondernemers kunnen reageren op het voorstel voor het invoeren van betaald parkeren per 1 mei 2009 in het deel van de Schilderwijk tussen Vaillantlaan, Houtzagerssingel, Om en Bij en Hobbemastraat. Dit vloeit voort uit de motie die de gemeenteraad op 12 juni 2008 aannam bij de behandeling van het voorstel Aanpak Parkeren Woongebieden. Op basis van de reacties stelt het college van burgemeester en wethouders een definitief voorstel op dat naar verwachting in februari 2009 ter besluitvorming naar de gemeenteraad gaat.

In veel Haagse woonwijken is de parkeeroverlast groot. Dit tast de leefbaarheid in veel straten aan. Ook leidt het tot onveilige situaties voor kinderen en hinder voor brandweerauto's en ambulances. Om deze situatie tegen te gaan wordt in meerdere buurten in de stadsdelen Scheveningen, Segbroek, Escamp en Centrum betaald parkeren ingevoerd.

Bij de vaststelling van het voorstel Aanpak Parkeren Woongebieden vroeg de gemeenteraad het betaald parkeren in deelgebied 6 van de Schilderswijk en rond het Teniersplantsoen versneld in te voeren, omdat de parkeerdruk daar groot is. Om organisatorische redenen doet het college dit in twee fasen. Eerst het gebied tussen de Vaillantlaan, Houtzagerssingel, Om en Bij en Hobbemastraat. Daarna is het plan om in de tweede fase - naar verwachting in 2010 - betaald parkeren in te voeren in het gebied Hobbemastraat, Vaillantlaan, Parallelweg, Koningstraat, Hooftskade. Hiervoor wordt een apart voorstel met dezelfde inspraakmogelijkheden gemaakt.

Regeling

Voor het gebied tussen Vaillantlaan en Om en Bij wordt aangesloten bij de regeling die al van kracht is op het Om en Bij. In het gebied moet op maandag t/m zaterdag van 9 tot 18 uur en op donderdag tot 21 uur worden betaald voor het parkeren. Bezoekers betalen 1,90 per uur. Een bewoners-vergunning kost 9,62 per maand en een bezoekersvergunning 18,36 per jaar. Bedrijven kunnen één vergunning per 5 voltijdswerknemers aanschaffen voor 28,46 per maand.

Inspraak

Alle belanghebbenden kunnen van woensdag 12 november tot en met dinsdag 23 december 2008 reageren op het voorstel. Het voorstel ligt tijdens deze periode ter inzage bij het Gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis aan het Spui 70. U kunt schriftelijk reageren door uw inspraakreactie te sturen naar: Gemeente Den Haag, College van burgemeester en wethouders, onder vermelding van: Inspraakreactie betaald parkeren, antwoordnummer 1790, 2501 VC Den Haag (een postzegel is niet nodig). Het voorstel staat ook op de website www.denhaag.nl/parkeren.