Gemeente Smallingerland


Kolonisten favoriet!

Bezoekers van de website www.wijbouweneenwijk.nl hebben de afgelopen twee weken kunnen stemmen op hun favoriete idee voor de inrichting van de nieuwe wijk in Opeinde.

Het idee 'Kolonisten van Opeinde' bedacht door Marten van der Stoel, student Bouwkunde van de Hanzehogeschool in Groningen, is met een ruime meerderheid van 49,3% van de stemmen verkozen tot het eerste Idee van de Maand.
Het idee voor Molshoopwoningen was met 22,4% een goede tweede. Kolonisten van Opeinde is een inrichtingsplan voor de nieuwe wijk gebaseerd op het bordspel Kolonisten van Catan. De bedenker van het idee krijgt een rondvlucht boven het plangebied aangeboden.

Statistieken
De website is nu ongeveer vijf weken in de lucht. In deze tijd hebben ruim 80 mensen zich aangemeld als lid van de website. Veel meer mensen reageerden op de ideeën zonder zich eerst te registeren. Er zijn 76 ideeën gepost op de website waar ongeveer 200 reacties op zijn gegeven. Populaire categorieën zijn 'Inrichting van de wijk', 'Architectuur' en 'Duurzaamheid, milieu en energie'. In totaal heeft de website nu ruim 6.200 bezoekers uit 29 verschillende landen gehad. Uiteraard kwamen de meeste bezoekers (5.900) uit Nederland, maar er is ook interesse vanuit België, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken, etc.

De nieuwe wijk
Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, de website is immers nog enkele maanden online, kunnen we al wel een idee geven in welke richting de ideeën voor de nieuwe wijk gaan. Een belangrijk punt is de integratie met de natuur. Bezoekers van de website vinden het belangrijk dat bij de bouw van de wijk zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de omgeving. Zo gaan er stemmen op om onder de grond te bouwen, groene, natuurlijke daken op de woningen te maken en autowegen onder het maaiveld aan te leggen zodat ze niet opvallen.
Ook het water van het Opeinderkanaal speelt bij veel ideeën een rol. De bouw van brugwoningen, drijvende woningen, de inzet van een watertaxi tussen Leeuwarden en Drachten, en het water gebruiken voor het opwekken van energie, zijn een greep uit de ideeën waarbij het water in de wijk genoemd wordt.
Het idee om zogenaamde 'Aardehuizen' (Earthships) te bouwen van natuurlijke (afval)materialen wordt door meerdere mensen als een ideale duurzame oplossing gezien. In deze categorie worden ook draaiende huizen die altijd gericht staan op de zon en huizen die voorzien zijn van kleine windturbines genoemd.

Hoe verder?
Om de ideeën uit de ideeënbus verder uit te werken kunnen op de website plangroepen opgestart worden. Iedereen kan zich aansluiten bij een plangroep of zelf een groep starten. Inmiddels zijn er drie plangroepen opgezet.
Na sluiting van de website maakt de gemeente keuzes uit alle beschikbare ideeën. Het is de bedoeling om dit keuzeproces net zo inzichtelijk te houden als het planproces nu. Hoe we dit precies gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk, maar vast staat dat men ook op de voet kan volgen hoe het uiteindelijke stedenbouwkundige plan tot stand komt.