Gemeente Bernheze


Ontwikkelingen jeugdbeleid

Veranderende wetgeving

De Wet op de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning zullen voor het jeugdbeleid veranderingen met zich meebrengen. Voor kinderen, jongeren en hun ouders zal een van deze veranderingen in 2011 zichtbaar moeten zijn in de vorm van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG wordt echter niet een geheel nieuw instituut. Bestaande dienstverlening zoals de consultatiebureaus, het schoolmaatschappelijk werk op het basis- en voortgezet onderwijs en de inloopspreekuren van de GGD op het basisonderwijs blijven bestaan.

De gemeente moet ervoor zorgen dat de dienstverlening op het gebied van opvoeden en opgroeien zo laagdrempelig en herkenbaar mogelijk wordt aangeboden.
Het komende jaar gaan we kijken of dit zo is en welke verbeteringen noodzakelijk zijn om het aanbod van opvoedingsondersteuning af te stemmen op de wensen en behoeften van jongeren en hun ouders.

Het college van burgemeester en wethouders informeert de Raadscommissie Maatschappelijke Zaken op 2 december 2008 over de belangrijkste wettelijke ontwikkelingen in het jeugdbeleid en over de manier waarop deze wetten in onze gemeente worden ingevoerd.

onze gemeente worden ingevoerd.

Harmonisatie Wet kinderopvang

In 2007 heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich voorgenomen de kwaliteit van de peuterspeelzalen gelijk te trekken met die van de kinderopvang. Hiertoe wil het Ministerie de kinderopvang, het peuterspeelzaalwerk en de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) onderbrengen in één wet.

Dit voornemen kan consequenties hebben voor de kwaliteitseisen op het gebied van inhoud, hygiëne en professionaliteit van de peuterspeelzalen. Hoewel de contouren van de wet nog niet vaststaan zal het college van burgemeester en wethouders de Raadscommissie Maatschappelijke Zaken op 2 december 2008 over deze mogelijke consequenties informeren.

Voor de gebruikers van kinderopvang en/of peuterspeelzaalwerk wijzigt er ook iets. Het wordt namelijk voor ouders die gebruik maken van het peuterspeelzaalwerk mogelijk een belastingtoeslag voor deze opvang te krijgen. Dit geldt nu alleen voor gebruikers van de kinderopvang. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Ten slotte zal de kinderopvang net als het peuterspeelzaalwerk aandacht gaan besteden aan het voorkomen van taalachterstanden bij kinderen door het aanbieden van speciale lesprogramma's.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket