Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 november 2008

Leerssen en Koenders spreken op druk bezochte AUV-dag

Scheidend AUV-voorzitter Tom van Dijkman ontvangt stapenning.

Gepubliceerd op 11 november 2008

De jaarlijkse AUV-dag op 8 november werd beter bezocht dan ooit tevoren. Letterkundige Joep Leerssen verzorgde de ochtendlezing, 's middags sprak o.a. minister Bert Koenders. Scheidend AUV-voorzitter Tom van Dijkman ontving de stapenning van de UvA.

Joep Leerssen: 'Literatuur als achteruitkijkspiegel'

Bijna duizend bezoekers trok de AUV-dag op zaterdag 8 november. De populariteit van de jaarlijkse ledendag van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging groeit: niet alle belangstellenden konden 's ochtends terecht in de Aula. Daar sprak Joep Leerssen de AUV-lezing uit, getiteld `Literatuur als achteruitkijkspiegel'. De hoogleraar Moderne Europese letteren zette uiteen hoe literaire teksten functioneren als cultureel geheugen. Leerssen ontvangt op 19 november de Spinozapremie, de `Nederlandse Nobelprijs'. Hij is de eerste geesteswetenschapper van de UvA aan wie deze prestigieuze prijs is toegekend.

Stapenning voor Tom van Dijkman

Voorafgaand aan Leerssens lezing werd stilgestaan bij het afscheid van Tom van Dijkman. Hij was sinds 1992 als bestuurslid verbonden aan de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, de laatste tien jaar als voorzitter. Voorzitter van de Raad van Toezicht van de UvA Niek Urbanus prees Van Dijkman voor zijn langdurige en belangenloze inzet en overhandigde hem de stapenning van de Universiteit van Amsterdam. De stapenning wordt incidenteel uitgereikt voor langjarige en bijzondere verdiensten voor de universiteit.

Koenders breekt hulpindustrie open

Het middagprogramma in de Oudemanhuispoort bestond uit lezingen en debatten, georganiseerd door de alumnikringen binnen de AUV. Publiekstrekkers waren neurobioloog Dick Swaab, die voor het AMC Alumnipunt sprak over de mate waarin karaktereigenschappen al voor de geboorte door omgevingsfactoren worden vastgelegd, en minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, spreker bij de bijeenkomst van de kring Politicologie. In het actuele debat over ontwikkelingssamenwerking zei Koenders de hulpindustrie te willen openbreken. De ontwikkelingshulp moet gemoderniseerd, en daarbij is het niet langer vanzelfsprekend dat de middelen naar de gevestigde Nederlandse hulporganisaties gaan. Ook organisaties uit ontwikkelingslanden zelf komen in de toekomst in aanmerking. Bron: Alumnirelaties en Universiteitsfonds