Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden Limburgs Parlement van 7 november 2008 De vergadering van het Limburgs Parlement stond vooral in het teken van de algemene beschouwingen op de begroting voor 2009. Tijdens de behandeling werden 22 moties en 8 amendementen ingediend. De begroting 2009 werd vastgesteld.
Mondelinge vragen werden gesteld over de afwezigheid van gouverneur Léon Frissen, het vertrek van de sportopleiding Fontys Hogescholen uit Sittard-Geleen, de subsidie van de Stichting Service Medical en de salmonella-uitbraak in Nederland. Het Limburgs Parlement stelde het Energieprogramma Limburg vast.

Mondelinge vragen
De vragen van de VVD, Alcuin Thijssen, op het recent aangekondigde vertrek van de sportopleiding van Fontys Hogescholen uit de sportzone Sittard-Geleen werden door verantwoordelijk gedeputeerde Wolfs beantwoord. De Provincie zal zich samen met overige partners blijven inzetten voor de realisering van de sportzone Geleen-Sittard. In dit kader zal onderzocht worden welke stappen nu op politiek-bestuurlijk en juridisch gebied genomen kunnen worden.
Jos van Rey, VVD, wees op de al eerder door de VVD schriftelijk gestelde informatieve vragen over de subsidiering van de Stichting Service Medical. Hij sprak zijn ongenoegen uit over het uitblijven van een reactie van het college van Gedeputeerde Staten hierop. Gedeputeerde Vrehen ging in op de reden waarom deze vragen niet eerder beantwoord werden en de afspraken die daarover binnen het college zijn gemaakt; de vragen werden door mw. Wolfs beantwoord. Verantwoordelijk gedeputeerde Driessen ging in op de vragen van de Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, over de salmonella-uitbraak in Nederland waarbij hij benadrukte dat er inderdaad sprake is van een salmonella-uitbraak maar dat de oorzaak van de infectie onduidelijk is en dat het RIVM onderzoek doet naar de mogelijke besmettingsbron. Omdat hij eerder dan verwacht terug was van zijn reis naar de Verenigde Staten kon gouverneur Frissen zelf de vragen beantwoorden van GroenLinks, Kees Schröer waarbij hij nader inging op de achtergrond, het doel en de zin van zijn reis voor de provincie.

Energieprogramma Limburg 2008-2011
Met de vaststelling van het Energieprogramma Limburg onderschrijft het Limburgs Parlement de ambities van het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot energiebesparing en opwekking van duurzame energie, namelijk 5% meer in 2011 ten opzichte van 2005 én een CO2 reductie van 6% ten opzichte van 1990. Deze tussendoelstelling voor 2011 is een aanzet naar de ambitie in 2020 waarvoor de doelen zijn bepaald op: 20% energiebesparing t.o.v. 2005; 20% duurzame energie en 20% vermeden CO2-emissie t.o.v. 1990. Daarnaast beoogt het Energieprogramma Limburg dat burgers, bedrijfsleven en overheden in Limburg meer zelfstandig de energietransitie (het werken naar een duurzame energievoorziening) oppakken.
De Provincie reserveert voor dit Energieprogramma de komende jaren 39,5 miljoen. De Provincie Limburg heeft in de uitvoering van het Energieprogramma Limburg een belangrijke stimulerende en regisserende rol. Een amendement van de PvdA, gericht op het toevoegen van een Revolving Fund (fonds dat investeert in bepaalde projecten) in het Energieprogramma voor woningcorporaties, werd aangenomen met 36 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66) en 6 tegen (VVD).
Het Energieprogramma Limburg werd uiteindelijk met 28 stemmen voor (CDA, PvdA, GroenLinks, PNL en D66) en 14 tegen (SP, VVD, PvdD) aangenomen.

Begroting 2009
De begroting 2009 werd zonder stemming door het Limburgs Parlement aanvaard (SP en GroenLinks waren tegen de begroting). Met de begroting 2009 is een bedrag gemoeid van 608 miljoen (voor de begroting 2008 was dat 423).
Er is een afzonderlijke impressie gemaakt van de beschouwingen van de fracties en de daarbij ingediende 22 moties en 8 amendementen (klik hier voor de impressie PDF-document ). Ook werd er naar aanleiding van de begrotingsbehandeling een item gemaakt voor Web-TV (binnenkort online).

Actualisering provinciale heffingsverordeningen Het Limburgs Parlement stelde een nieuwe tarieventabel leges 2009 vast. Een amendement van SP/VVD om de opcenten van de motorrijtuigenbelasting voor 2009 niet te verhogen werd verworpen met 14 stremmen voor (SP, VVD en D66) en 28 stemmen tegen (CDA, PvdA, GroenLinks en PNL).

Tenslotte
Het Limburgs Parlement stelde verder vast de Ontwerpbegroting 2009 en meerjarenbegroting 2010-2012 van Provinciale Staten, de Zuidelijke Rekenkamer en de Griffie. Het Meerjarenperspectief Grondbedrijf 2008 werd, zonder stemming, met een gewijzigd besluit aanvaard.

12-11-2008 13:42