Partij van de Arbeid

'Bel-me-niet register'

12-11-2008 03:33

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk om een officieel bel-me-niet register in het leven te roepen. Mensen die niet gebeld willen worden door verkopers de beruchte telefoontjes tijdens het eten kunnen zich aanmelden bij het register.

Het wetsvoorstel was eerder al goedgekeurd door de Tweede Kamer. PvdA Tweede-Kamerlid Martijn van Dam is de initiatiefnemer van dit register, waarmee mensen een soort nee-nee-sticker op hun telefoon kunnen plakken. Al vier jaar geleden kaartte van Dam dit aan en wist hij dit met succes op de agenda van de Kamer te krijgen.

Wie niet meer lastig gevallen wil worden door telefonische verkopers kan zich eenmalig bij dit bel-me-niet register aanmelden. Ook moeten bedrijven de mensen die ze bellen attenderen op het bestaan ervan. Toezichthouder OPTA kan bedrijven aanpakken die zich niets aantrekken van het register.

Heemskerk: Naast het wettelijk bel-me-niet-register kunnen consumenten ook eenvoudiger overstappen naar een andere telecomaanbieder en er komt een algeheel spamverbod in Nederland. Van al deze maatregelen in de telecomsector profiteren consumenten en bedrijven.'

Consumenten zullen dus niet langer een jaar vastzitten aan een abonnement voor mobiele telefonie of internet, maar kunnen per maand opzeggen en dus sneller overstappen naar een andere aanbieder.De aangenomen wijziging van de telecomwet verbiedt ook het sturen van spam naar bedrijven. Het sturen van spam naar personen was eerder al verboden.

De drie maatregelen treden naar verwachting per 1 juli 2009 in werking.

Lees ook: Verplicht 'bel me-nie register' >