Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Invoering nieuw systeem afvalinzameling vanaf voorjaar 2009

gepubliceerd op : 12-11-2008

Het nieuwe systeem van afvalinzameling in Oldenzaal, zoals besloten in de gemeenteraadsvergadering van 26 juni jl., wordt voor de zomer van 2009 ingevoerd.

Gekozen is voor een alternerend systeem, wat inhoudt dat gft- en restafval om de week kunnen worden aangeboden in minicontainers. De omwisseling van de containers vindt plaats vanaf voorjaar 2009. Op verzoek van de raad heeft het college onderzoek laten verrichten naar de mogelijkheden voor gedifferentieerde tarieven (Diftar). Het college zal de raad vragen in te stemmen met een systeem dat is gebaseerd op volume en frequentie.

Oldenzalers krijgen de keuze uit een combinatie van twee minicontainers met een inhoud van 140 of 240 liter. De eventuele invoering van Diftar zal niet eerder dan in 2010 of wellicht 2011 plaatsvinden. Het college geeft de voorkeur aan differentiatie op basis van het volume van de container en de frequentie waarmee het afval wordt aangeboden. "Als je minder vaak je container aan de straat zet, krijg je minder heffing. Daarmee wordt het bewuster omgaan met afval gestimuleerd," legt wethouder Frits Rorink uit.

Flankerend beleid
De gemeenteraad heeft het college gevraagd te bekijken in hoeverre een nog betere bijdrage aan gescheiden afvalinzameling kan worden geleverd. Binnen dit `flankerende beleid' zal het college een advies uitbrengen over het plaatsen van bladkorven en het verstrekken van biocom-bakken voor compost en blauwe containers voor de inzameling van oud papier. "Momenteel wordt oud papier ingezameld door verenigingen. Het is niet onze bedoeling hier mee op te houden, we willen alleen nog betere inzamelingsresultaten bereiken. Door middel van vrijwillige deelname aan een pilot in een wijk kunnen we dit verder onderzoeken. De opbrengsten van het in de blauwe bakken ingezamelde oud papier blijft bij de verenigingen," aldus wethouder Rorink.

Milieubeleidsplan
De invoering van een nieuw systeem van afvalinzameling is een direct gevolg van het Milieubeleidsplan Oldenzaal 2008-2012, dat in juni 2008 door de gemeenteraad is aangenomen. In dit plan is de Oldenzaalse visie op milieu en milieubeleid vastgelegd, daarnaast zijn thema's aangegeven die in dit kader prioriteit hebben. Een van deze thema's betreft afval. Oldenzaal voldoet momenteel niet aan de doelstellingen die zijn vastgelegd in het Landelijke Afvalstoffenplan (LAP), invoering van een aantal maatregelen moet hier verbetering in brengen. "De gemeente Oldenzaal hecht veel waarde aan de zorg voor het milieu. Niet voor niets zijn de thema's `afval' en `klimaat en energie' speerpunten in het beleid," benadrukt wethouder Rorink. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de hoeveelheid restafval met een alternerend systeem van afvalinzameling met ongeveer 10% zal kunnen afnemen. Naast een bijdrage aan de kwaliteit van het milieu, levert dit een besparing in de kosten op."

Meer informatie over de nieuwe manier van afvalinzameling, Diftar en het omwisselen van de containers wordt te zijner tijd onder meer verstrekt via huis-aan-huis berichten, de website van de gemeente en de gemeentelijke pagina KOM.