PvdA Rotterdam


Is een ambtswoning voor een burgemeester nou wel of niet uit de tijd?

Wo 12 Nov 2008
Is een ambtswoning voor een burgemeester nou wel of niet uit de tijd?

Een ambtswoning voor een burgemeester vindt de VVD niet van deze tijd. De opmerking kwam uit de mond van Jan Cees van Duin, de opvolger van Monique van Winsen, als fractie-voorzitter van de VVD tijdens de Algemene Beschouwingen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Monique van Winsen trad eind september af toen ze haar verhuizing naar Charlois bekend maakte.

In onze deelgemeente wordt druk gediscussieerd over de toekomst van het pand C N A Looslaan 1, gelegen op de hoek van de Straatweg, het voormalige raadhuis van de zelfstandige gemeente Hillegersberg en het voormalige kantoor van de deelgemeente.

Sinds dat de rechter een streep zette door de plannen van de deelgemeente om een moderne aanbouw in de achtertuin te realiseren is de vraag wat er gaat gebeuren met het monumentale pand, dat in 1894 is gebouwd en dat in 1914 werd gekocht door Cornelis Loos, die later het Plaswijckpark stichtte.

Loos vestigde eerst in het pand een chique theeschenkerij. Op de bovenverdieping woonde een dochter van Loos met haar kinderen. In 1920 verkocht hij het pand aan het gemeente Hillegersberg, die op zoek was naar een raadhuis. Een plek met traditie.

Het Dagelijks Bestuur van onze deelgemeente, onder voorzitterschap van de energieke Bert Cremers (PvdA), maakte het College van B&W al een half jaar geleden attent op de mogelijkheid het pand te gebruiken als ambtswoning van de nieuwe burgemeester. En nadat de benoeming van Ahmed Aboutaleb ook formeel een feit was, is dat aanbod bevestigd.

Het pand is eigendom van de gemeente Rotterdam. Het is recent volledig gerestaureerd. Dus veel practische problemen zijn er niet. Behalve dan de ook elders opgelaaide discussie over de vraag of een burgemeester wel een ambtswoning verdient.

Veel steden en gemeenten van de in totaal 443 menen van niet. Want er zijn over het hele land nog maar 35 burgemeesterswoningen over. Rotterdam stootte de representatieve ambtswoning aan de Hoflaan in Kralingen in 1965 af na het vertrek van burgemeester Van Walsum. Groenlinks raadslid Arno Bonte sloeg op Radio Rijnmond de plank dan ook mis toen hij stelde: Rotterdam heeft nooit een ambtswoning gehad.

Maar De Volkskrant van 26 februari 2008 constateerde dat de ambtswoning vanwege de hoge huizenprijzen bezig is aan een bescheiden come-back.

Doch in Rotterdam is het tij ook nog niet gekeerd. Ook wethouder Hamit Karakus (PvdA) staat niet te juichen. Volgens het AD/RD en de website van Radio Rijnmond heeft hij gezegd, dat Ahmed Aboutaleb zelf maar een woning moet zoeken. De gemeente zou niet van plan zijn om een burgemeesterswoning aan te schaffen.

Wie in zijn onschuld dacht, dat de burgemeester de baas was van een wethouder, werd door die opmerking gelijk uit de droom geholpen. En is dit nu ook een voorbeeld van de hartelijke verwelkoming die Aboutaleb eerder ten deel leek te vallen?

Dat het tij aan het keren is, heeft te maken met een wetswijziging uit 2002. De overheid verplichtte burgemeesters binnen een jaar na hun benoeming naar hun gemeente te verhuizen. Eerder was dat twee jaar.

Daarenboven werd de zoektocht naar een woning voor beginnende burgemeesters in toenemende mate een struikelblok. Wim de Gelder profiteerde in Bloemendaal. De voormalige DB-er van IJsselmonde en Groen Linkser trad in 2005 daar aan als eerste burger.

De bekendste ambstwoning is die van de Amsterdamse burgemeester Cohen. Hij woont op de zolderverdieping van een 17de-eeuwse pand aan de Herengracht, sinds 1927 de residentie van Amsterdamse burgemeesters. De overige verdiepingen gebruikt de gemeente voor de ontvangst van gasten.

Kan de conclusie zijn, dat Ahmed Aboutaleb zelf ook nog een stem in het kapittel mag hebben? En als hij een kijkje wil komen nemen dan is hij van harte welkom op de Nieuwjaarsreceptie van onze deelgemeente op dinsdag 6 januari 2009. Het adres is: C N A Looslaan 1.