UT en Cito starten nieuw onderzoekscentrum kwaliteit examens

12/11/2008 16:07

Universiteit Twente

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van examinering en certificering, en welke verbeteringen zijn mogelijk? Het nieuwe Research Center voor Examinering en Certificering, waarin de Universiteit Twente en Cito samenwerken, wil het onderzoek breed aanpakken: wordt het straks moeilijker om je diploma te halen in het voortgezet onderwijs en is dat terecht? Hoe meet je competenties in het middelbaar beroepsonderwijs? Gaan we straks rijexamen doen in een simulator? Tijdens het eerste congres dat RCEC belegt, op 19 november, komen verschillende prikkelende vragen aan bod.

Het kick-off congres van het RCEC beperkt zich niet tot het onderwijs: overal waar examinering en certificering aan de orde is, nationaal en internationaal, worden ook kwaliteitsvragen gesteld en daarop gaat het nieuwe centrum zich concentreren. Zo komt de relatie tussen overheid en examens aan bod, de criteria voor het behalen van je diploma in het voortgezet onderwijs, en nieuwe technieken voor de beoordeling van toetsen en competenties.

Bekende sprekers op het congres zijn prof. Robert Brennan, die het befaamde Center for Advanced Studies in Measurement and Assessment leidt aan de University of Iowa, prof. Fons van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad en hoogleraar aan de UvA en prof. Theo Eggen, als specialist op het gebied van psychometrische aspecten van examinering verbonden aan de Universiteit Twente en Cito.

Brug tussen theorie en praktijk

Dankzij de samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Cito ontstaat een mooie brug tussen theorie en praktijk. Maatschappelijk relevante vragen krijgen een antwoord vanuit een fundamentele basis, maar toch met een duidelijke toepassingsgerichtheid. Hiervoor werkt het RCEC ook samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, TNO en Achmea. Dat er behoefte is aan dit onderzoekscentrum blijkt uit de onderzoeksprojecten die het afgelopen jaar in uitvoering genomen zijn en de verzoeken om consultancy.





http://www.rcec.nl




Universiteit Twente