Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 nov 2008

Regionaal signaleringssysteem voor risicojongeren

De Verwijsindex Ede, een signaleringssysteem voor risicojongeren, wordt regionaal uitgerold. De gemeenten Wageningen, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel gaan er ook gebruik van maken.

Onder de nieuwe naam Verwijsindex Vallei (VIVallei) brengt dit registratiesysteem informatie over risicojongeren bij elkaar. VIVallei is daarmee de opvolger van de VerwijsIndex Ede. Regio De Vallei is de eerste regio in de provincie Gelderland die gezamenlijk gebruik gaan maken van het risicosignaleringssysteem. Andere regio's in Gelderland volgen in 2009. De provincie is groot voorstander van samenwerking tussen gemeenten met dit signaleringssysteem en zorgt voor financiële ondersteuning.

VIVallei
VIVallei is een registratiesysteem waarbij gemeenten, jeugd- en zorgorganisaties en het onderwijs zich kunnen aansluiten om jongeren te signaleren waarover zorgen bestaan. In dit digitale meldpunt wordt bijgehouden wie welke hulp biedt aan welke jongere. Het helpt hulpverleners elkaar sneller te vinden en helpt te voorkomen dat zij langs elkaar heen werken. De deelnemende gemeenten maken met alle organisaties die met kinderen (0 tot 23 jaar) van doen hebben, afspraken over samenwerking en procedures.

Meerdere organisaties zijn betrokken bij VIVallei. Het gaat onder andere om Bureau Jeugdzorg Gelderland, Bureau Halt, Hulpverlening Gelderland-Midden, Kruiswerk West-Veluwe, voortgezet onderwijs en de politie in het district West-Veluwe Vallei. In de toekomst gaan meer lokale en regionale partners aansluiten.