AutoRai

Subaru Forester uitgeroepen tot betrouwbaarste auto

(11/12/2008)
Na eerder al vele (inter)nationale titels op het gebied van betrouwbaarheid en klanttevredenheid te hebben binnengehaald, is de Subaru Forester nu ook door de Consumentenbond uitgeroepen tot âBetrouwbaarste autoâ.

Dit naar aanleiding van een omvangrijk jaarlijks onderzoek van de grootste Nederlandse consumentenorganisatie, die de uitslag met de nummer één positie voor Subaru onlangs publiceerde in zowel haar reguliere Consumentengids als in de speciale uitgave Consumentengids Auto 2009.

De gegevens die de Subaru Forester tot Betrouwbaarste auto maakten kwamen van een ruim 3.000 autobezitters tellend panel. De deelnemers hielden een jaar lang precies bij wat er werd uitgegeven aan reparaties, aan welke onderdelen reparaties zijn verricht, of er sprake was van pech en hoe vaak de auto (naast onderhoudsbeurten) naar de garage moest voor reparaties.

Hoofdfuncties
Voor de beoordeling van de autotypen ten opzichte van elkaar hield de Consumentenbond rekening met de leeftijd en afgelegde kilometers van de auto's. Dit gebeurde per âhoofdfunctieâ, aangezien bij de ene functie het aantal mankementen toeneemt met het aantal kilometers, en bepaalde andere mankementen min of meer onafhankelijk zijn van deze factor. De hoofdgroepen waren motor, koelsysteem, brandstofsysteem, uitlaatsysteem, transmissie, remsysteem, stuurinrichting, wielophanging/banden, elektrische installatie en carrosserie. Voor elke hoofdgroep werd het best passende verband berekend (de âverwachtingâ).

Ook eerdere onderzoeken
Alle verzamelde plussen en minnen werden omgerekend naar een totaalscore voor betrouwbaarheid. Aan de basis van het onderzoek stonden overigens ook de gecombineerde gegevens van de onderzoeken over de jaren 2005, 2006 en 2007.

De Top-5 van Betrouwbaarste autoâs zoals die onlangs is gepubliceerd in de Consumentengids en de Consumentengids Auto 2009, is gebaseerd op alle verzamelde gegevens in het kader van het autokosten- en mankementenonderzoek. De Subaru Forester 2.0 kwam als hoogst scorende auto uit de bus, vandaar de nummer 1-notering in de Top-5!