Gemeente Enschede

Brug tussen Nationaal Muziekkwartier en Muziekcentrum

Tunnel niet haalbaar

Het Muziekkwartier en het Muziekcentrum in Enschede worden met elkaar verbonden met een brug. De noodzaak van de verbinding is voor de gebruikers van wezenlijk belang. De verbinding maakt het beter mogelijk gezamenlijke evenementen te organiseren. Ook kunnen apparatuur en catering zo binnendoor van het ene naar het andere gebouw worden gebracht.
Er is onderzocht of een tunnel een reëel alternatief zou zijn. Echter, een tunnel bleek technisch ingewikkeld te zijn, te weinig kwaliteit te hebben en in het dagelijks gebruik niet goed te kunnen functioneren. Daarbij is de tunnel ook duurder dan een brug.
Voor de brug heeft het architectenbureau IAA, dat tevens de architect is van het Muziekcentrum, een nieuw ontwerp gemaakt. Het college van B&W denkt dat het nieuwe ontwerp van de verbindingsbrug een goede oplossing is om beide gebouwen aan elkaar te koppelen. De bouw van de brug begint waarschijnlijk volgend jaar na de zomervakantie.

De brug komt tussen de gevels van de eerste verdiepingen. Op de begane grond komen geen wezenlijke veranderingen. Door de bouw van de brug wordt het ook mogelijk om de onaantrekkelijke achtergevel van het Muziekcentrum aan te passen.
IAA heeft zowel de aanpassing van de gevels als de openbare ruimte en de inpassing van de invalidenentree meegenomen in het ontwerp. Dit ontwerp laat zien dat het Muziekcentrum aan de zijde van het Muziekkwartier ook een volwaardige ingang krijgt voor zowel validen als mindervaliden, die daardoor niet meer bij een achteringang naar binnen gaan. Binnen in het gebouw vraagt het open maken van de gevel een aantal aanpassingen, waaronder het verplaatsen van de koffiekeuken. Hiervoor zijn alternatieve locaties aanwezig. Bovendien maakt het gelijk een verfraaiing van de foyer mogelijk. In het ontwerp is ook een aanpassing van het plateau in de Minkgaarde meegenomen. Dit gedeelte kan worden ingericht als terras dat via traptreden bereikbaar is vanaf de openbare ruimte of via de foyer. Deze verhoging wordt doorgetrokken om de hoek van het Muziekcentrum en geïntegreerd met de invalidenentree. Hiermee wordt meteen het hoogteverschil tussen beide gebouwen opgelost.

De totale kosten voor de aanleg van de brug en de aanpassingen zijn EUR 880.000. Hiervan is ongeveer EUR 380.000,-- nodig voor de luchtbrug. De overige EUR 500.000,-- is voor de aanpassingen van de gevels van het Muziekcentrum, de openbare ruimte en aanpassingen aan beide gebouwen om de aansluiting mogelijk te maken. De financiering is mogelijk met al beschikbare budgetten. Daarnaast wordt een Europese subsidie aangevraagd.

Geplaatst: 12 november 2008.

12 november 2008