Gemeente Asten



11/12/2008
Kleinschalige alternatieve routes in Zuidoost-Brabant vastgesteld

Het verkeer dat in een file belandt als gevolg van grote incidenten wordt vanaf medio 2009 naar een of meer van de 70 kleinschalige alternatieve routes geleid. Dit gebeurt op de belangrijkste wegen in Zuidoost-Brabant via grote borden op en naast de weg, verkeersregelaars en natuurlijk de berichtgeving op radio en tv.

Wegbeheerders en hulpdiensten werken samen
Indien een grootschalig incident plaatsvindt, waarbij een weg geheel wordt afgesloten, gaat het verkeer een andere route zoeken. Niet elke route is daarvoor echter geschikt. Daarom heeft Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant (BBZOB), in samenwerking met alle wegbeheerders en de hulpdiensten, een groot aantal kleinschalige alternatieve routes uitgewerkt om de doorstroming te bevorderen, waarbij rekening wordt gehouden met de leefbaarheid en verkeersveiligheid. In goede samenwerking met alle regionale partners is in korte tijd een uitgebreid plan opgesteld waarbij naast de geschiktheid van routes ook is gekeken naar de oplossing voor verkeersknelpunten. In vergelijking met andere regio's waarin het kleinschalige alternatieve route project is uitgewerkt, valt op dat het aantal alternatieve routes in Zuidoost-Brabant vele malen hoger ligt.

Door een constructieve en actieve bijdrage van de betrokken hulpdiensten vanaf de start van het project eind 2007, is naast een verkeerskundige analyse ook rekening gehouden met eventuele knelpunten bij incidenten en rampenbestrijding. Zodoende zijn voor alle belangrijke schakels op zowel het hoofd- als onderliggende wegennet in de regio kleinschalige alternatieve routes opgesteld. De kracht van het project ligt in de goede regionale samenwerking en de gezamenlijke uitwerking. Zo is ervoor gekozen, in overleg met alle partijen, waar mogelijk kleinschalige alternatieve routes in te zetten voor meerdere zwakke schakels op de belangrijkste wegen in Zuidoost-Brabant.

Naast de kleinschalige alternatieve routes is in overleg met de provincie Noord-Brabant ook vorm gegeven aan de adviesroutes. Adviesroutes zijn routes die het regionaal gebonden verkeer in een vroeger stadium van de reis een passend alternatief voorstellen via het provinciale wegennet. Het is uiteindelijk aan de weggebruiker dit advies op te volgen, maar door uitbreiding van het route-informatienetwerk kan een beter advies worden gegeven. Het eindproduct is een set van operationele kleinschalige alternatieve routes op zowel rijks- als provinciale en lokale wegen.

Afgestemd met andere ontwikkelingen
Dat het project niet losstaat van andere ontwikkelingen in de regio mag duidelijk zijn. Zo is de Verkeerscentrale Zuid-Nederland bezig met het opstellen van Grootschalige Alternatieve Routes zodat bij een calamiteit verkeer kan worden omgeleid via de rijkswegen. Ook in België is een vergelijkbaar kleinschalig alternatieve route project in uitvoering, waarbij alternatieve routes worden vormgegeven op de provinciale en gemeentelijke wegen. Inmiddels zijn de initiatieven aan weerzijde van de grens op elkaar afgestemd.