Vlaamse Overheid

voortaan huisbezoek

Brusselse jongeren zonder school krijgen voortaan huisbezoek

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 12 november 2008
Vanaf dit schooljaar zullen Brusselse gezinnen waarvan onduidelijk is of de kinderen onderwijs genieten thuis opgezocht worden. Dat hebben de burgemeesters van de 19 Brusselse gemeenten afgesproken met de onderwijsministers Frank Vandenbroucke (Vlaamse gemeenschap), Christian Dupont (Franstalige gemeenschap) en minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Charles Picqué. Een overeenkomst tussen alle betrokken partijen is vanmorgen ondertekend op het Brusselse stadhuis.

De controle op de leerplicht in Brussel is een oud zeer: niemand heeft een globaal overzicht en dus is het onmogelijk om na te gaan of de Brusselse kinderen en jongeren wel degelijk allemaal ergens les volgen. De Vlaamse gemeenschap is immers alleen verantwoordelijk voor wie in de scholen van het Nederlandstalig onderwijs les volgt en de Franstalige gemeenschap volgt enkel het Franstalig onderwijs.

Vanaf dit schooljaar verandert dat. Vandenbroucke en Dupont hebben in een samenwerkingsprotocol (bijlage 1 ) een sluitende controle vastgelegd. De burgemeesters van de 19 Brusselse gemeentes hebben zich in een gemeenschappelijke engagementsverklaring akkoord verklaard met deze werkwijze.

In grote lijnen bevat de procedure volgende stappen:


* de gemeenschappen vergelijken voor 15 januari hun onderwijsdatabanken met het bevolkings-, het vreemdelingen- en het wachtregister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
* de ouders van kinderen die niet terug te vinden zijn in de onderwijsdatabanken krijgen een tweetalige brief van de gemeenschappelijke cel.

* de gegevens van ouders die niet antwoorden op de brief gaan naar de gemeentes.

* de gemeentes nemen contact op met de ouders, bij voorkeur via een huisbezoek.

* de gemeentes signaleren aan de gemeenschappelijke cel of de ouders in orde zijn.

Ouders van wie tijdens één van de stappen vastgesteld wordt dat ze zich bewust niet houden aan de leerplicht, worden terug door de gemeenschappen opgevolgd en desnoods doorverwezen naar het parket.

Een omstandige uitleg over de nieuwe controle, inclusief een stroomschema, vindt u terug in bijlage 2 .

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be