Gemeente Westervoort

Gemeente Westervoort maakt van De Nieuwhof een Kultuurhus

In het kader van het project Thuis in Eigen Buurt (zie voor meer info www.thuisineigenbuurt.nl) werkt de gemeente Westervoort aan de vernieuwing van het sociaal-cultureel centrum De Nieuwhof. De Nieuwhof moet in de toekomst het `welzijnshart' worden van de woonservicezone in Westervoort-Zuid. Daarvoor moet De Nieuwhof zich transformeren van een verhuurgebouw voor verenigingen tot een bruisend sociaal-cultureel centrum waar voor allerlei doelgroepen van alles te doen is. De gemeente Westervoort heeft de ambitie om De Nieuwhof te transformeren tot een `Kulturhus'.

Een Woonservicezone: wat is dat?

Een Woonservicezone wordt gekenmerkt door een combinatie van voorzieningen en woonvormen zodat er een prettig leefgebied ontstaat voor ouderen en mensen met een beperking. Het welzijn-, zorg- en woningaanbod in dit gebied `bedienen' niet alleen de mensen met een beperking, maar maken het gebied ook aantrekkelijk voor mensen die (nog) geen zorgvraag hebben. De gemeente Westervoort en haar partners op het terrein van wonen, welzijn en zorg hebben hun krachten gebundeld binnen het project Thuis in eigen buurt. Op basis van het gemaakte Masterplan Wonen, Welzijn en Zorg is afgesproken om in Westervoort-Zuid een Woonservicezone te ontwikkelen. Daar zijn al goede aanknopingspunten voor, namelijk: veel geschikte seniorenwoningen van onder meer Vivare, woon-zorgcomplex Rozet, wonen met zorg in De Wilgenpas en De Meridaan en welzijnsactiviteiten in De Nieuwhof.

De Nieuwhof wordt een `Kulturhus'

Binnen Thuis in Eigen Buurt hebben de betrokken partijen gezamenlijk de ambitie uitgesproken om van het sociaal-cultureel centrum De Nieuwhof het bruisende welzijnshart van de Woonservicezone te maken. De ambitie van de gemeente Westervoort is om De Nieuwhof te transformeren tot een `Kulturhus'. Een `Kulturhus' is een welzijnsvoorziening die door veel verschillende doelgroepen wordt gebruikt. In het `Kulturhus' zijn allerlei vormen van activiteiten en ontmoeting mogelijk. Alle betrokken verenigingen en organisaties werken gezamenlijk aan een programmering en P.R. van het `Kulturhus'. Op deze wijze kan De Nieuwhof een bruisend sociaal-cultureel centrum worden waarin bijvoorbeeld verschillende verenigingen hun `thuis' hebben gevonden, mensen uit de buurt spontaan kunnen inlopen om andere wijkbewoners te ontmoeten, de wijkagent spreekuren houdt, er activiteiten als mantelzorgavonden of informatieavonden op het gebied van zorg en welzijn gehouden kunnen worden, etc. Binnen dit concept van het `Kulturhus' kunnen overigens alle huidige huurders en gebruikers van De Nieuwhof ook in de toekomst van de ruimten in De Nieuwhof gebruik blijven maken. Het is niet de bedoeling dat verenigingen elders een plek moeten zoeken.

Projectleider Vernieuwing De Nieuwhof

Om hier vorm en inhoud aan te geven, heeft de gemeente Westervoort voor de periode van drie jaar een projectleider: vernieuwing De Nieuwhof aangetrokken. Deze projectleider zal samen met de verenigingen in De Nieuwhof, het personeel van De Nieuwhof en de verschillende organisaties die interesse hebben in De Nieuwhof, werk maken van het Kulturhus.

Dorpsplein 1 6931 CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl