Ministerie van Defensie

12-11-2008 16:44

SLUITINGSCEREMONIE VLIEGBASIS SOESTERBERG

Met een plechtige ceremonie kwam vandaag een einde aan de militaire status van vliegbasis Soesterberg. Deze bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland sluit op oudejaarsdag na 95 jaar haar poorten. Een deel van de basis blijft defensieterrein.

De commandant van Soesterberg, kolonel Frank Gerards, gaf de vliegbasis vandaag officieel terug aan commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen. Die droeg de terreinen op zijn beurt over aan mevrouw Marion Gout-van Sinderen, commandant van het Commando DienstenCentra.

Een indrukwekkende fly-by met helikopters en vliegtuigen sloot de plechtigheden af. Naast een Hercules C-130 en een Fokker 50, vlogen ook F-16 jachtvliegtuigen over Soesterberg. Alouttes, Cougars, Chinooks en Apaches maakten tevens onderdeel uit van de luchtshow.

Op de basis konden de gasten een static-showbezichtigen, met een keur aan oude en nieuwe typen vliegtuigen en helikopters, waaronder een Beaver, Piper Cub, Auster, Hunter, Dakota, Catalina en Slingsby. Ook de nieuwste transport- en gevechtshelikopters stonden opgesteld.

Soesterberg was Nederlands oudste vliegbasis. Behalve de Koninklijke Luchtmacht opereerde ook de Amerikaanse luchtmacht 40 jaar vanaf deze basis. Vanwege bezuinigingsmaatregelen werd in 2003 besloten Soesterberg te sluiten.