Siemens

Persbericht

0811. 133nl

Den Haag, woensdag 12 november 2008

Siemens vernieuwt basismodel softstarters

Siemens vernieuwt met de serie softstarters Sirius 3RW30 het basismodel. De nieuwe serie is uiterst compact, heeft de meest gangbare functionaliteit en een bijzonder concurrerend prijsniveau. De 3RW30 omvat vier bouwgrootten voor motorvermogens tot 55 kW bij 400 V. De nieuwe softstarters zijn voor het aanlopen van draaistroommotoren in standaardtoepassingen, zoals pompen, transportbanden en ventilatoren. Nieuw is ook de toepassing van het gepatenteerde tweefasige aanloopprincipe Polarity Balancing. Hiermee voorkomt men overmatige mechanische belastingen, spanningsfluctuaties en stroomstoten en wordt het elektriciteitsnet ontzien. Door toepassing van de softstarter vermindert een bedrijf het onderhoud en voorkomt men de gevolgen van stroompieken.

Bij de softstarter Sirius 3RW30 kan men de aanlooptijd en de startspanning met twee potentiometers direct op het apparaat instellen. Het innovatieve karakter van de 3RW30 komt verder naar voren door de toepassing van veerklemtechniek bij de aansluitingen, waarmee de vermogenskabels heel gemakkelijk te monteren zijn. In vergelijking met de voorgaande typen zijn de softstarters geschikt voor een veel hogere nominale stoomsterkte, mede door de nieuwe opdeling van de bouwgrootten. Bij de kleinste bouwgrootte S00 is de stroombelasting van 9 A bijna verdubbeld tot 17,6 A. Ook bij de drie andere bouwgrootten is een aanzienlijk hogere vermogensdichtheid in de huisgrootte gerealiseerd.

De Sirius 3RW30 is leverbaar in 13 varianten voor nominale stroomsterkten van 3,6 tot 106 A. Behalve met de veerklemtechniek kunnen de softstarters ook worden besteld met schroefaansluitingen. De nominale aansluitspanning is 200 tot 480 V. Als stuurspanning zijn er varianten leverbaar voor 24 V AC/DC en voor 110 tot 230 V.

De Sirius 3RW30 is standaard uitgevoerd met een geïntegreerde by-pass contactor die inschakelt als de aanloop van de motor is voltooid. Verder past Siemens ook bij de 3RW30 het unieke en gepatenteerde aanloopprincipe polarity balancing toe. Hierbij worden twee fasen aangestuurd en elimineert men de gelijkstroomcomponenten, die normaal gesproken in de fasen ontstaan. Bovendien verlopen het toerental, het koppel en de stroomtoename gelijkmatiger. De toepassing van de polarity balancing-technologie tijdens de aanloop resulteert bovendien in een geluidsniveau van de motor, dat vrijwel vergelijkbaar is met een driefasig aangestuurd aanloopprocédé.

De ruimtewinst die men met de softstarters 3RW30 realiseert bij zijn veel hogere nominale stromen, komt vooral naar voren in vergelijking met de gebruikelijke sterdriehoekschakelaars. Naast de veel betere technische eigenschappen bij het aanlopen bespaart men bijvoorbeeld bij de kleinste bouwgrootte met een breedtemaat van 45 mm circa 70 % inbouwbreedte. In combinatie met de uitstekende prijs/prestatieverhouding zal de 3RW30 de toepassing van sterdriehoekschakelaars in de bestaande markt dan ook in aanzienlijke mate gaan vervangen.

Voor de serie Sirius 3RW30 zijn alle gangbare toelatingen voor gebruik over de gehele wereld inmiddels verkregen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Maarten Zeelenberg
Tel: (070) 333 2052
E-mail: maarten.zeelenberg@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier