Gemeente 's-Hertogenbosch

12-11-2008
Vitaliseringsplan woonwijk Hintham Zuid

Het college heeft het vitaliseringsplan Hintham Zuid vastgesteld. Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd. Op het vitaliseringsplan is één belangrijke zienswijze ingediend die leidt tot een mogelijke aanpassing. Ook de Jan Frankenstraat, De Josselin de Jongstraat en Karel Ensinckstraat (Oost-west verbindingen) worden aangepakt, mits hiervoor financiële middelen voor kunnen worden gevonden. Dit wordt bij de begrotingshandeling 2010 van de raad in 2009 integraal afgewogen.

In 2007 is gestart met het pilotproject Vitalisering Hintham Zuid. Het resultaat is een samenhangend plan van aanpak voor de openbare ruimte van deze woonwijk. Doel van dit plan is om de openbare ruimte in dit woongebied (gelegen tussen de weg Hintham en de Aa en tussen de Pastoor Van Thiellaan/Vincent van Goghlaan en A2) op te knappen en waar nodig te vernieuwen, zodat het weer lange tijd meegaat. De riolering in de hofjes en woonstraten worden aangepast. Het asfalt wordt verwijderd en vervangen door een vriendelijker ogende klinkerbestrating. Ook wordt in deze straten het groen vernieuwd en wordt het regenwater afgekoppeld. Er wordt rekening gehouden met alle projecten die in dit gebied worden uitgevoerd, zoals het woon/zorg project De Biechten, de uitbreiding van het Winkelcentrum Hintham en de parkzone Hintham langs de A2. Dit project wordt betaald uit het Gemeentelijk Riool Plan, Onderhoudsfondsen en Vitaliseringsgelden.

Oost-west verbindingen
Op het concept plan, dat afgelopen voorjaar ter inzage heeft gelegen, is één belangrijk bezwaar binnengekomen. Bewoners van de Jan Frankenstraat, de De Josselin de Jongstraat en Karel Ensinckstraat - deze drie straten worden de oost-west verbindingen genoemd - hebben bezwaar gemaakt tegen het niet volledig opknappen van hun straat. De riolering mag dan wel goed zijn, maar de bestrating zelf is een lappendeken en het trottoir is slecht. Tijdens de inspraakavond is toegezegd te onderzoeken of deze drie straten toch intensief kunnen worden aangepakt.

In eerste instantie is gekeken of de tussenliggende straten van een nieuwe asfaltlaag kunnen worden voorzien en het trottoir kan worden opgeknapt. Hoewel de riolering nog in een goede staat verkeert, zijn de huisaansluitingen nog van gres gemaakt en relatief kwetsbaar. De kans dat hier beschadigingen optreden is aanzienlijk, dus vervanging wordt aangeraden. Als alle huisaansluitingen worden vervangen ontstaan er echter weer zoveel sleuven in het (matig gefundeerde) asfalt dat je dit net zo goed eruit kunt halen en kunt vervangen door klinkerverharding. Door het vervangen van de volledige bestrating is het afkoppelen van hemelwater - wat logisch is gelet op de rest van Hintham Zuid - een verantwoorde stap. Vanwege de aanleg van een hemelwaterriool dient echter ook het bestaande riool te worden vervangen. Gelet op de technisch staat is dit een voortijdige vervanging. Ruim 20 jaar eerder dan voorzien. Deze vervanging past echter binnen het vitaliseringsuitgangspunt dat een wijk er na vitalisering met normaal onderhoud weer ca. 40 jaar tegen kan. Kortom: waar in eerste instantie ingestoken is op een relatief eenvoudige manier van opknappen, kan uiteindelijk het best alles in één keer goed aangepakt worden.

Extra budget
Voor het totale project is een budget beschikbaar van EUR 6.866.000,- (exclusief BTW, prijspeil 2008). De dekking van de kosten is voorzien in de meerjaren begroting 2008/2009 binnen de programma's wonen en werkomgeving, bereikbare stad en milieurespecterende maatregelen. Voor het opknappen van de oost-west verbindingen is een extra budget nodig van EUR 2.311.000,-. Voorgesteld wordt dit bedrag te betrekken bij de integrale afweging van de op te stellen (meer jaren) begroting 2010, met name de jaarschijf 2013. Dekking kan dan worden gevonden binnen de posten asfaltfonds, vitalisering en binnen het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP).