Gemeente 's-Hertogenbosch

12-11-2008
De put zichtbaar op de Markt

Het college heeft een schetsontwerp vastgesteld om de originele resten van de put op de Markt weer zichtbaar te maken voor iedereen. Er is gekozen voor een verhoogde glasplaat in de vorm van een zeshoekige piramide, met een donkere natuurstenen rand.

Om de glasplaat te beschermen wordt deze aangebracht in een zeskantige verhoging van donker natuursteen. De zeskantige vorm is gebaseerd op de contouren van het puthuis. De rand wordt op zithoogte gemaakt. Via de glazen piramide is de onderliggende putschacht zichtbaar. In de putschacht komt verlichting. De punt van de glasplaat is niet hoger dan 90 centimeter boven maaiveld.

Niet gelijk met de verharding
De meest eenvoudige manier om ondergrondse resten zichtbaar te maken is het aanbrengen van een glazen plaat, vlak in de verharding. Maar deze is dan zeer kwetsbaar voor krassen door verkeer, marktkramen, evenementen en veegmachines. Door de schuine (dikke) glasplaten loopt eventuele condens sneller naar beneden en is er ook minder last van spiegeling.

Archeologische resten
Aanleiding voor het zichtbaar maken van de historische put was het tijdelijk blootleggen van deze archeologische resten tijdens de herinrichting van de Markt eerder dit jaar. De originele putschacht bleek nog in een prima conditie te verkeren.

Vervolgtraject
Het ontwerp wordt nu verder technisch uitgewerkt en de benodigde vergunningen moeten worden aangevraagd. Het ontwerp wordt nog voorgelegd aan de welstands- en monumentencommissie en besproken met diverse belangenorganisaties.