FNV: crisisplan Donner zet werknemers in de kou

12/11/2008 17:21

FNV Vakcentrale

De FNV is erg verontwaardigd over de reactie van minister Donner op haar tienpuntenplan voor de kredietcrisis. Volgens de grootste vakcentrale schuift de minister de rekening van de problemen eenzijdig door naar de werknemers.

FNV-voorzitter Jongerius: "Dit kan niet waar zijn. In ons plan willen we juist werknemers beschermen tegen de gevolgen van de kredietcrisis. We zorgen ervoor dat uitzendkrachten en flexwerkers zoveel mogelijk in dienst blijven. Daarom geven we een tijdelijke subsidie aan werkgevers voor doorbetaling van de loonkosten. Maar minister Donner zet werknemers in de kou. Hij schuift de rekening helemaal door naar de werknemers. Voor de FNV is dat onacceptabel."

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil bedrijven de mogelijkheid geven om werknemers alvast gedeeltelijk door te schuiven naar de werkloosheidsuitkering. Maar als de productie niet snel aantrekt komen mensen alsnog in de ww, maar hebben ze een deel van hun aanspraken al opgesoupeerd.

Jongerius: "Willen we hier met zo min mogelijk kleerscheuren uitkomen, dan zullen we als overheid en sociale partners op een positieve manier moeten samenwerken aan nieuwe, moderne, sociale regelingen. En laten we wel wezen: Het is een enorm zootje in de financiële wereld. Maar dat zootje is wel veroorzaakt door graaigedrag van topbankiers en falend toezicht van de politiek. Het zou wel heel oneerlijk zijn nu als de rekening terechtkomt bij de gewone mensen, bij werknemers en belastingbetalers."








FNV